Op uitnodiging van het Thais Verkeersbureau TAT Paris ben ik van 20 tot 28 augustus op studiereis geweest naar Thailand en Laos, samen met 3 voor mij in eerste instantie onbekende dames allen werkzaam bij andere reisorganisaties. Het is altijd even spannend wie je treft op Schiphol, maar wat hebben we genoten en gelachen samen! De reis was volledig georganiseerd en was gigantisch druk met een bomvol programma en weinig vrije tijd, maar wat heb ik weer veel mooie, indrukwekkende nieuwe plekken mogen ontdekken, mogen genieten van de schoonheid van Thailand en Laos en weer veel nieuwe ideeën mogen opdoen..

Na een lange en vermoeiende reisdag kwamen we halverwege de middag aan in Chiang Rai, gelegen in het noorden van Thailand. Bij aankomst werden we opgewacht door onze enthousiaste en kundige gids. We gingen direct op pad voor een bezoek aan Wat Rong Khun, oftewel de Witte Tempel, en Wat Rong Suea Ten, oftewel de Blauwe Tempel. De Witte Tempel zal velen bekend zijn van plaatjes, het is een hedendaagse boeddhistische tempel gebouwd in 1997 en ontworpen door Chalermchai Kositpipat, een Thaise nationale artiest. De buitenkant van de tempel is sprookjesachtig en de binnenkant is verrassend met vele gekke moderne schilderingen van o.a. Ufo’s, superman, enz. Helaas mochten er geen foto’s aan de binnenkant van de tempel gemaakt worden, een goede reden dus om zelf een bezoekje aan de tempel te brengen! Ook de Blauwe Tempel was bijzonder en vond ik vanwege de blauwe kleur, gouden contouren en witte Boeddhabeelden persoonlijk zelfs mooier dan de Witte Tempel.. Na het bezoek aan de tempels was het tijd om naar ons hotel nabij het centrum van de stad te gaan. We verbleven in het heerlijke The Legend, een vrij luxe hotel en een goed uitgangspunt om Chiang Rai en omgeving te verkennen. ’s Avonds aten we in een lokaal restaurant met prachtig uitzicht over de Kok Rivier en daarna nog even shoppen bij de lokale avondmarkt. Moe maar voldaan plofte ik ’s avonds in bed.

White Temple Chiang Rai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

White Temple Chiang Rai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Witte Tempel Chiang Rai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Witte Tempel Chiang Rai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Blauwe Tempel Chiang Rai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Blauwe Tempel Chiang Rai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Blue Temple Chiang Rai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Blue Temple Chiang Rai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Binnen in de Blauwe Tempel Chiang Rai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Binnen in de Blauwe Tempel Chiang Rai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

De volgende ochtend stonden we weer vroeg op en na een heerlijk ontbijt vertrokken we verder naar het noorden, naar de Gouden Driehoek (drielandenpunt) met uitzicht over de Mekong Rivier, met aan de overkant Myanmar en Laos. Daarna naar ons spectaculaire hotel voor de komende nacht, het Anantara Golden Triangle. Na een site-inspectie kregen we hier een heerlijke lunch aangeboden met uitzicht over de groene heuvels. Vanuit het restaurant zagen we in de verte al een olifant staan.. Na de lunch was het tijd voor een bezoek aan de nabijgelegen Pa Sak Tempel en de Chedi Luang Tempel, daterend uit de 13e eeuw. Daarna was het tijd voor een welverdiende spa-behandeling in ons heerlijke luxe hotel en ’s avonds een heerlijk diner.

Gouden Driehoek - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Gouden Driehoek – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Gouden Driehoek 2 - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Gouden Driehoek – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Pa Sak Tempel - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Pa Sak Tempel – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Na weer vroeg te zijn opgestaan stond ons deze ochtend een van de meest bijzondere belevenissen te wachten van deze reis, een wandeling met olifanten. Het Anantara Golden Triangle financiert het olifantenkamp waar voor 22 voormalig in gevangenschap opgegroeide olifanten wordt gezorgd. Omdat de olifanten in gevangenschap zijn opgegroeid kunnen zij niet meer in het wild overleven en leven zij nu op een gigantisch stuk land waar goed voor ze gezorgd wordt. Gasten kunnen observeren hoe de mahouts werken en kunnen helpen met het voeden en badderen van deze indrukwekkende grote vriendelijke reuzen. Na deze indrukwekkende belevenis namen we afscheid van de olifanten en van ons heerlijke hotel en maakten ons klaar voor een lange rit naar Chiang Mai. Na het inchecken bij ons heerlijke kleinschalige boutique hotel Puripunn Chiang Mai was het tijd voor een culturele sightseeing van Chiang Mai. Tussen de 13e en 18e eeuw was Chiang Mai de hoofdstad van het oude Lanna Kingdom. Tussen en rondom de stadsmuur van Chiang Mai zijn er ontelbaar veel tempels te vinden, maar ook markten, restaurants, hotels en kunstgalerijen. Chiang Mai is vandaag de dag een bruisende stad vol contrasten tussen traditie en de hedendaagse tijd. Hieronder een kleine indruk van het sfeervolle Chiang Mai.

Olifant - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Olifant – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Olifant 2 - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Olifant – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Olifant 3 - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Olifant – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Tempel Chiang Mai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Tempel Chiang Mai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Chiang Mai 2 - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Binnen in tempel Chiang Mai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Chiang Mai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Chiang Mai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

Boeddhistische monniken Chiang Mai - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Boeddhistische monniken Chiang Mai – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië

De volgende dag stond ons weer een waar avontuur te wachten. We brachten een bezoek aan de Pong Huai Lan Local Community, een plattelandsdorpje net buiten Chiang Mai waar we getuige waren van het échte leven op het platteland in Thailand. We kregen een rondleiding door het mooie dorpje met op de achtergrond rijstvelden en bergen. Om wat extra bij te verdienen weven de vrouwen in het dorp en ook daar mochten we bij proberen te helpen. Na een heerlijke lokale lunch bereid door de gastvrouwen mochten we nog een poging wagen om een lokaal dessert klaar te maken. Daarna was het tijd om terug te gaan naar Chiang Mai, naar de bekendste tempel van de stad, de Wat Phra That Doi Suthep. De tempel is gelegen bovenop de berg Doi Suthep 1000m boven zeeniveau. De tempel is ongeveer 600 jaar oud en de gouden Chedi in de tempel herbergt een relikwie van Boeddha. Vanaf het uitzichtpunt bij de tempel heb je prachtig uitzicht over de stad Chiang Mai. Na het bezoek aan de tempel was het tijd om in te checken in ons volgende hotel, Anantara Chiang Mai, gelegen aan de rivier in het centrum van de stad met om hoek de Night Bazar. ’s Avonds stond ons een streetfood tour per tuktuk te wachten waarbij we vele lokale hapjes hebben geproefd op de Chiang Mai Gate Food Market.

Pong Huai Lan Local Community 4 - rondreis Thailand & Laos - Puur Azië

Pong Huai Lan Local Community – rondreis Thailand & Laos – Puur Azië