Voor Puur Azië heb ik een mooie reis naar West-Maleisië mogen maken, een combinatie van vakantie en inspectiereis. Dit gebied stond al jarenlang op mijn verlanglijstje vanwege de prachtige stranden en bounty eilandjes en omdat ik hier nog niet alle plaatsen bezocht had.

Na een prima vlucht met de A380 van Emirates (aanrader vanwege veel beenruimte en grote tv-schermen!) kwam ik aan in Singapore. Voor mij was het al de vierde keer dat ik Singapore bezocht, een stad waar je absoluut een keer geweest moet zijn en die nooit gaat vervelen. Deze keer heerlijk gegeten in Chinatown en Little India en per hop on hop off bus een rondje langs de bezienswaardigheden van de stad gedaan.

Uitzicht Singapore - Puur Azië

Uitzicht Singapore

Hindoestaanse tempel in Little India - Singapore

Hindoestaanse tempel in Little India – Singapore

Daarna per bus richting de oostkust van West-Maleisië. Het eerste eiland dat ik bezocht was Tioman, per relatief luxe boot vanaf Mersing in 2 uur naar het eiland. Mijn eerste indruk was dat ik het een groter eiland vond dan verwacht. Na aankomst naar het heerlijke resort aan een prachtige baai. In de verte uitzicht op kleine eilandjes en de stranden zijn hier nog zo ongerept dat er nog zandvliegen zitten. De reden voor mijn keuze voor Tioman was de prachtige onderwaterwereld waar dit gebied om bekend staat en het feit dat Expeditie Robinson eerder in dit gebied is opgenomen. Na 3 duik- en snorkelsessies kan ik beamen dat de onderwaterwereld hier inderdaad prachtig is (veel schildpadden en rifhaaien!) en dat het eiland absoluut de moeite waard is om te bezoeken. De jungle op het eiland is prachtig, zo heb ik er een 3 uur durende jungletrekking gedaan van de ene kant van het eiland naar de andere kant, naar Juara. Behoorlijk pittig, maar zeker de moeite waard! In Juara kun je na de wandeling even bijkomen en een hapje eten in een van de restaurantjes. Leuk is ook om hier het schildpaddenproject te bezoeken. Op veel van de stranden van Tioman leggen schildpadden nog hun eieren. Omdat stropers de eieren stelen worden de eieren opgegraven en vervolgens op een beschermde plek weer ingegraven.

Zonsondergang Tioman - Puur Azie

Zonsondergang Tioman

Onderwaterwereld Tioman - Puur Azië

Onderwaterwereld Tioman

Vervolgens weer terug naar het vaste land, waar de huurauto klaarstond. Nog niet eerder had ik zelf gereden in Maleisië, dus ook dat moest ik zelf eens uitproberen. Prima te doen met GPS. De wegen zijn er goed en ook qua verkeer is het goed te doen, in vergelijking met andere Aziatische landen niet zo chaotisch. Het enige om rekening mee te houden is dat de ritten altijd langer duren dan gepland, dus altijd vroeg vertrekken en extra tijd incalculeren. Een lange weg stond me te wachten naar het oerwoud van Taman Negara. Net voor het donker kom ik aan bij het resort. De chalets in het Mutiara Taman Negara Resort zijn prima, netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. De volgende ochtend maak ik een jungle wandeling naar Teresek Hill, wat mij opvalt na mijn laatste bezoek enkele jaren terug is dat er heel veel vlonders en trappen zijn aangelegd waardoor de wandeling eigenlijk voor een ieder goed te doen is. Hierdoor wordt de wandeling daarentegen wel wat minder avontuurlijk. Ik heb echter een plattegrond meegenomen met diverse wandelpaden erop, dus voor de terugweg kies ik een echt junglepad en ervaar ik de echte schoonheid van het nationaal park. ‘s Middags staat er een boottochtje en zwemsessie gepland, hoewel er relatief veel toeristen zijn in dit gebied is de natuur hier toch echt adembenemend..

Pas op voor olifanten - Puur Azië

Pas op voor olifanten

Taman Negara - Puur Azië

Taman Negara

Daarna verder naar de volgende bestemmingen. Na onderweg een nachtje in het luxe Tanjong Jara Resort in Dungun reis ik verder naar de Perhentian eilanden. Wat mij opvalt is dat de Perhentians in de afgelopen jaren behoorlijk toeristisch zijn geworden, zeker tijdens Maleisische en Thaise vakanties is het er druk. Er werden waterscooters en watervliegtuigjes voor panoramische vluchten aangevoerd. Niet echt mijn idee van bounty. Je ziet dat de onderwaterwereld hier helaas snel achteruit gaat vanwege alle aanleggende motorboten. Daarentegen, toen ik iets verder van de kant bij rotsen ging snorkelen, zag ik een van de mooiste snorkelplekken die ik ooit gezien heb. Een prachtige koraaltuin vol met tropische vissen en zelfs rifhaaien waren te zien tijdens het snorkelen. Vanuit Perhentian heb ik tevens nog een bezoekje gebracht aan het kleine eilandje Lang Tengah, op een half uurtje varen. Dit was een waar paradijs, absoluut het beeld dat de gemiddelde persoon bij een bounty-eiland heeft en nog relatief luxe accommodatie. Ook hier weer een schildpaddenproject waar je relatief grote kans hebt om eieren uit te zien uitkomen.

Bounty strand Lang Tengah - Puur Azië

Bounty strand Lang Tengah

Aapjes Perhentian - Puur Azië

Aapjes Perhentian

Toen was het tijd om de mooie stranden te verlaten. Met Air Asia reisde ik naar Kuala Lumpur. Nog twee nachtjes verbleven in een ware oase in de stad, in Villa Samadhi. ‘s Avonds een hapje gegeten in de drukke straat Jalan Alor met alle eetkraampjes en een drankje gedaan langs Bukit Bintang. De volgende dag nog een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en daarna terug op de vlucht naar Nederland.

Jalan Alor - Kuala Lumpur - Puur Azië

Jalan Alor – Kuala Lumpur

Petronas Twin Towers - Kuala Lumpur - Puur Azië

Petronas Twin Towers – Kuala Lumpur

Al met al een prachtige, diverse en onvergetelijke rondreis over West-Maleisië!

Rosalie Huisenga, eigenaar van Puur Azië