Individuele rondreis Borneo:

Hoogtepunten van Borneo

Tijdens deze rondreis langs de hoogtepunten van Maleisisch Borneo bezoekt u een aantal van de mooiste nationale parken. U maakt boeiende jungletochten en gaat op zoek naar wildlife door de waanzinnige natuur van Borneo. U slaapt in een homestay, thuis bij de Iban stammen, en verblijft in andere bijzondere accommodaties. U komt oog in oog te staan met orang-oetans en neusapen en heeft kans op het zien van dwergolifanten. Tijdens deze rondreis bezoekt u de échte hoogtepunten van Borneo. Tot slot geniet u aan het prachtige strand van Expeditie Robinson-eiland Pulau Tiga. Deze rondreis is een absolute aanrader wanneer u in één vakantie het beste van Borneo wilt zien!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.


Route rondreis Borneo: Kuching – Bako Nationaal Park – Batang Ai – Mulu Nationaal Park – Kota Kinabalu – Selingan Turtle Island – Sepilok – Sukau, Kinabatangan Rivier – Kundasang, Mount Kinabalu Nationaal Park – Pulau Tiga

Dag 1 – Aankomst Kuching

Uw rondreis door Borneo gaat van start! Aankomst op de luchthaven van Kuching, Sarawak. U wordt opgehaald en naar het hotel gebracht (transfer). De rest van de dag is ter vrije besteding.

Borneo’s meest mondaine stad brengt een variatie aan culturen, ambachten en keukens tezamen. De levendige straten, sommigen modern, anderen met een koloniaal karakter, belonen bezoekers rijkelijk wanneer men doelloos rondwandelt. Chinese tempels versierd met draken grenzen aan winkels uit de tijd van de Witte Koningen, een wirwar aan Aziatische eetstalletjes, en een schilderachtig park aan de rivier trekt wandelende families. Kortom, Kuching is een leuke stad om even te verblijven!

Overnachting in Basaga Holiday Residences, 3*, inclusief ontbijt

Dag 2 – Kuching: excursie naar Bako National Park

U wordt deze ochtend vroeg opgehaald bij uw hotel. Op korte afstand van Kuching ligt het kleinste en oudste nationale park met een geweldige reeks aan flora en fauna in een gebied van maar 11 km². Van regenwoud tot mangrovemoeras, van vreemde maar prachtige rotsformaties tot zandstranden, Bako National Park heeft het allemaal! Wildlife in overvloed, met vele soorten apen, vogels, reptielen en insecten die gemakkelijk te zien zijn. Maar de sterattractie van het park zijn de bizar uitziende neusapen die u gegarandeerd zult zien. Het park biedt eveneens een grote variëteit aan vegetatie die op Borneo aanwezig is, waaronder de vleesetende bekerplant en wilde orchideeën. In het park treft u diverse wandelpaden (verschillende gradaties), samen met uw gids kiest u welke wandeling u gaat maken. Lunch is inbegrepen in deze excursie.

Overnachting in Basaga Holiday Residences, 3*, inclusief ontbijt

Dag 3 – Kuching – Batang Ai

Deze spannende dag start met een plezierige 5 uur durende rit door mooie landschappen naar de Batang Ai Boot Terminal, van waar u per prachtige tocht per traditionele longtailboot in een uur naar het longhouse wordt gebracht. Veel van de longhouses in dit gebied staan op ijzeren palen en elk Longhouse bestaat uit diverse familiekamers. De gemeenschap wordt geleid door het Hoofd en de raad van ouderen. De meeste Ibans hier verbouwen rijst en pepers. U krijgt een rondleiding door het longhouse en gaat samen met de locals een poging tot blaaspijp blazen doen, een jachtuitrusting die tegenwoordig nog zelden gebruikt wordt. ‘s Avonds zult u van een traditioneel Iban stijl diner genieten, zittend op matjes in de kamer van het Hoofd. Na het diner wordt een traditionele dans in klederdracht opgevoerd door de stam en krijgt u de kans de lokaal gebrouwen rijstwijn te proeven. Deze nacht slaapt u in het longhouse van de Iban stam. De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen.

Overnachting in Homestay Batang Ai Longhouse, 1*, inclusief ontbijt

Dag 4 – Batang Ai

Na het ontbijt maakt u, onder begeleiding van uw gids, een wandeling door de natuur. U komt meer te weten over medicinale planten, eetbare vruchten en bladeren en de lokale agricultuur. Geniet van een bamboe picknicklunch bij de rivier in lokale stijl. Na de lunch vertrekt u weer per longboot en vaart u in ongeveer 45 minuten naar het Batang Ai Longhouse Resort voor het diner en de overnachting. De lunch en het diner zijn vandaag eveneens inbegrepen.

Overnachting in Aiman Batang Ai Longhouse Resort, 3,5*, inclusief ontbijt

Dag 5 – Batang Ai – Kuching

In de ochtend kunt u nog genieten van de faciliteiten en activiteiten in het resort. In de middag vaart u per longtailboot weer terug naar de Batang Ai Lake jetty. Vanaf hier gaat u over land weer terug naar Kuching en wordt u vervolgens naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding. Lunch is vandaag inbegrepen.

Overnachting in Basaga Holiday Residences, 3*, inclusief ontbijt

Dag 6 – Kuching – Mulu Nationaal Park

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht (transfer). U vliegt verder naar Mulu. Na aankomst op de luchthaven nabij Mulu National Park wordt u opgehaald en naar uw verblijf bij het Park Hoofdkwartier gebracht. Het Mulu NP is met een oppervlakte van 529 km² het grootste nationale park van Sarawak. Het ligt tussen de twee hoogste bergen, Gunung Mulu (2.376 m) en Gunung Api (1.710 m), ten zuiden van Brunei. Er tussenin liggen ruige Karst gebergten, diepe kloven met kristalheldere rivieren en een diversiteit aan wildlife.

‘s Middags wandelt u vanaf het Mulu Nationaal Park hoofdkwartier in ongeveer 3 km (ongeveer 1 á 1 ½ uur) over houten plankieren door het tropisch regenwoud naar Deer Cave en Lang Cave. Nadat u de immens grote grotten heeft verkend, bent u bij Deer Cave getuige van de uittocht van vele vleermuizen bij zonsondergang. Deer Cave wordt bewoond door miljoenen vleermuizen. Er is een speciaal aangelegde uitkijkplaats om de vleermuizen te zien uitvliegen. Het lijkt alsof er donkere rook uit de berg komt. Het is een indrukwekkend schouwspel. Haviken cirkelen rond de ingang om zich te goed te doen aan de vleermuizen wanneer die de grot verlaten. Bij slecht weer blijven de vleermuizen overigens in de grot. Daarna terug naar uw hotel. Het diner vanavond is inbegrepen.

Overnachting bij het Park Hoofdkwartier, 2*, inclusief ontbijt

Dag 7 – Mulu National Park

Na het ontbijt vertrekt u per longboat vanaf het hoofdkwartier van Mulu National Park naar de Batu Bungan-Penan nederzetting, waar u de levensstijl van deze stam met eigen ogen kunt zien. Daarna door per longboat naar Wind Cave en Clearwater Cave. Wind Cave heeft haar naam te danken aan de versmalling waardoor u de tocht kunt voelen. Clearwater Cave heeft een lengte van 51 kilometer en is daarmee de langste grot ter wereld. In de 355 meter diepe grot bevinden zich prachtige kalksteenformaties.

Alle grotten zijn voorzien van trappen, paden en plankieren, zodat u ze veilig en redelijk eenvoudig kunt bezoeken. Aan de uitgang van de Clearwater Cave geniet u van een picknick lunch en heeft u de mogelijkheid om even te zwemmen. In de late middag wordt u per longboat teruggebracht. Lunch en diner vandaag zijn inbegrepen.

Overnachting bij het Park Hoofdkwartier, 2*, inclusief ontbijt

Dag 8 – Mulu – Kota Kinabalu

U wordt opgehaald bij het park hoofdkwartier en naar de luchthaven van gebracht. U vliegt naar Kota Kinabalu. Hier wordt u opgehaald en per transfer naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Kota Kinabalu ligt in de provincie Sabah op Maleisisch Borneo en wordt meestal aangedaan als tussenstopplaats naar spannender bestemmingen in de regio. De stad zal u niet direct overwelmen met schoonheid, maar u zult al snel de vriendelijke lokale bevolking, de prachtige zonsondergangen en het rijke culinaire spectrum (variërend van Maleis, Japans, Westers tot Cantonees) kunnen waarderen.

Overnachting in hotel Dreamtel, 3*, inclusief ontbijt

Dag 9 – Kota Kinabalu – Selingan Turtle Island

U wordt in de vroege ochtend opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht (transfer). U vliegt naar Sandakan. Op de luchthaven wordt u opgehaald en naar de jetty gebracht. Per boot vaart u in ruim een uur naar Selingan Turtle Island. U checkt in bij uw eenvoudige hotel. De middag is ter vrije besteding.

Het snorkelen is hier fantastisch! Rondom het eiland is een prachtige onderwaterwereld met een enorme diversiteit aan zeeleven en de meest prachtige koralen. Tussen maart en mei is er zelfs kans om walvishaaien te spotten! Er zwemmen vele soorten vissen en u heeft grote kans om schildpadden en haaitjes te zien tijdens het snorkelen.

Na het diner gaat het ware avontuur, waarvoor u hier gekomen bent, beginnen! U gaat op zoek naar reuzenschildpadden die aan land komen om hun eieren te leggen. Nadat de eieren gelegd zijn, worden deze opgegraven en vervolgens naar de broederij gebracht waar de eieren in alle veiligheid kunnen uitkomen. Als er eieren zijn uitgekomen kunt u tevens getuige zijn van kleintjes die worden losgelaten en naar de zee kruipen en mag u zelfs helpen met terugzetten. Een bijzondere ervaring die u altijd bij zal blijven! Met name vanaf juni t/m september kunt u dit spektakel aanschouwen. Lunch en diner zijn vandaag inbegrepen.

Overnachting in Selingan Island Resort, 1*, inclusief ontbijt

Dag 10 – Selingan Turtle Island – Sepilok

Vroeg in de ochtend vertrekt u weer per boot naar het vaste land, naar Sandakan. Hier wordt u opgehaald en naar uw volgende bijzondere verblijf gebracht.

Brengt u deze middag een bezoek aan het befaamde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. De Orang-oetans zijn in dit gebied vanuit gevangenschap weer teruggezet in de natuur. U heeft hier de mogelijkheid de orang-oetan van dichtbij te zien in haar natuurlijke omgeving. Via houten plankieren door het regenwoud loopt u naar het platform van waar de apen gevoed worden met bananen en melk. Een geweldige ervaring!

Het Rehabilitation Centre is gelegen in een prachtig regenwoud en dekt zo’n 40 km² van het Kabili-Sepilok Forest Reserve. De Orang-oetans zijn in dit gebied vanuit gevangenschap weer teruggezet in de natuur. U heeft hier de mogelijkheid de orang-oetan van dichtbij te zien in haar natuurlijke omgeving. Via houten plankieren door het regenwoud loopt u naar het platform van waar de apen gevoed worden met bananen en melk. De dieren worden twee maal per dag gevoederd, om 10 uur ‘s ochtends en om 3 uur ‘s middags. Buiten het voederplatform is er tevens een buitenopvang voor achtergelaten baby orang-oetans, ook is het de moeite waard om de 20 minuten durende video over het werk in Sepilok te bekijken in het auditorium. Al met al een geweldige ervaring!

U verblijft in Sepilok in een prachtig natuurresort, op een paar minuten rijden van de orang-oetans. Bijzonder aan een verblijf in Sepilok is de mogelijkheid om de voederplaats te bezoeken als het wat rustiger is, de meeste bezoekers komen namelijk tijdens de voedersessie in de ochtend terwijl u ‘s middags kunt gaan.

Overnachting in Sepilok Nature Resort, 3*, inclusief ontbijt

Dag 11 – Sepilok – Sukau, Kinabatangan Rivier

U wordt opgehaald bij uw resort in Sepilok en via dorpjes langs de oostkust van Sabah naar uw bijzondere verblijf voor de komende dagen gebracht.

De Kinabatangan Rivier is de langste rivier van Sabah bestaande uit 560 km chocoladebruin water. De rivier klotst tot in de diepe binnenlanden van Borneo. Het woud kruipt langs de waterlijn en krioelt van wildlife. Vele lodges liggen langs de oever. Bootjes sputteren langs de kustlijn en bieden u de kans op een ontmoeting van dichtbij met een neushoornvogel of misschien wel een heuse wilde orang-oetan. Deze trip is zeker weten een ervaring voor het leven! Vertrouw op ons, u zult hier zeker nog een keer terug willen keren.

Na het inchecken maakt u uw eerste wildlife excursie langs de Menanggol Rivier op zoek naar enkele van de 10 primaatsoorten die in die gebied leven. Sukau is tevens het thuis van de Borneodwergolifant, orang-oetans, neusapen en alle 8 soorten neushoornvogels die op Borneo leven. Dan terug naar uw lodge voor een welverdiende douche. Lunch en diner zijn vandaag inbegrepen.

Overnachting in Sukau Greenview Lodge, 2*, inclusief ontbijt

Dag 12 – Sukau, Kinabatangan Rivier

Word wakker van de roep van de gibbon. Met een beetje geluk wordt u wakker in een surrealistische hemelse omgeving gesluierd in mist! Om 6 uur ’s ochtends maakt u een riviercruise over de Kinabatangan Rivier naar Kelenanap Oxbow meer zodat u nog meer vogels en wildlife kunt zien. De dieren zijn over het algemeen in de vroege morgen nog het meest actief. Ontdek de jungle langs de vloedlijn tijdens een korte wandeling met uw gids. Daarna wacht u een heerlijk ontbijt in de lodge. Vervolgens even tijd om te relaxen, maak een wandeling.

’s Middags gaat u wederom de rivier op, op zoek naar meer wild. Neem het oerwoud in u op en grijp het moment terwijl u bij zonsondergang terugkeert van uw laatste cruise. Lunch en diner zijn vandaag eveneens in begrepen.

Overnachting in Sukau Greenview Lodge, 2*, inclusief ontbijt

Dag 13 – Sukau – Kundasang, Mount Kinabalu National Park

Deze ochtend is het tijd om afscheid te nemen van de jungle. U wordt bij uw lodge opgehaald en in zo’n 5 uur naar de voet van Mount Kinabalu gebracht. U rijdt naar Poring, ten oosten van het Kinabalu Park hoofdkwartier. Hier wandelt u op een pad te midden van tropisch laagland regenwoud welke u leidt naar een canopy walk. Breng een bezoek aan de Kipungit Waterval waar u even heerlijk kunt dompelen of neem een bad ter verjonging in de hete zwavelbaden. Als het weer het toelaat, verwen dan uw voeten met een heerlijke, maar kietelende vismassage bij de Moroli river in Luanti. Daarna door naar uw eenvoudige resort, gelegen aan de voet van Mount Kinabalu.

Overnachting in Zen Garden Resort, 2*, inclusief ontbijt

Dag 14 – Kundasang, Mount Kinabalu National Park – Pulau Tiga

U wordt deze ochtend in zo’n 2 uur naar de jetty in Kota Kinabalu gebracht. In ongeveer drie kwartier vaart u per boot naar Pulau Tiga.

Het tropische Pulau (= eiland) Tiga ligt voor de westkust van Sabah, Borneo. Het is één van de mooiste eilanden in de regio. Een groot deel van het eiland is nationaal park en daardoor beschermd. Het eiland is internationaal bekend als opnamelocatie voor het televisieprogramma Survivor (in Nederland en België bekend als Expeditie Robinson). Het is een ruig eiland. Op Pulau Tiga kunt u ontspannen en jungletochten maken door de mooie, onaangetaste natuur op zoek naar wildlife. U kunt er bijzondere exotische vogels zien. Ook kunt u er moddervulkanen bezoeken, waarvan één zelfs nog actief is. Voor duikers en snorkelaars is het eveneens een paradijs. De eilanden zijn nog onontdekt door duikers. Koralen zijn er met rust gelaten, waardoor de onderwaterwereld prachtig is met een grote variëteit aan vissen. Voor duiken en snorkelen kunt u het eiland het beste tussen april en september bezoeken, het zicht onder water is dan het beste. Hoewel er prachtige stranden zijn, is het geen typisch bounty-eiland. Tussen november en maart is er een mild regenseizoen, maar ook buiten het regenseizoen kan het er flink regenen.

Overnachting in Survivor Lodge, 2*, inclusief ontbijt

Dag 15 / dag 16 – Pulau Tiga

Deze dagen zijn ter vrije besteding, even heerlijk bijkomen van de rondreis over Borneo. Geniet van het tropische eiland waarop u zich bevindt.

Dichtbij Pulau Tiga liggen de eilanden Pulau Kalampunian Besar en Pulau Kalampunian Damit. Deze eilanden ontstonden meer dan 100 jaar geleden door vulkanische activiteit. Het minuscule eilandje Pulau Kalampunian D