Individuele rondreis Sri Lanka:

Het beste van Sri Lanka

Beste reisperiode : november t/m maart

Sri Lanka is een prachtig land. Er is van alles te zien en te beleven. Prachtige natuur & wildlife, culturele hoogtepunten, koloniaal verleden, mooie stranden en dat alles op een relatief klein oppervlak. Welke highlights mag u absoluut niet missen tijdens de vakantie naar Sri Lanka? Puur Azië maakt de keuze gemakkelijk voor u, wij hebben een rondreis voor u samengesteld waarbij u in rustig tempo de hoogtepunten van Sri Lanka bezoekt. Deze individuele rondreis is een absolute aanrader wanneer u het beste van Sri Lanka wilt zien!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.

Route rondreis Sri Lanka: Negombo – Kalpitiya – Anuradhapura – Sigiriya – Kandy – Nuwara Eliya – Ella – Sinharaja – Mirissa – Bentota – Negombo

Dag 1 – Aankomst Colombo – Negombo

Na aankomst op de luchthaven van Colombo wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiger en naar uw hotel in Negombo gebracht.

Negombo is gelegen op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven. Het is een goed startpunt om een rondreis door Sri Lanka te beginnen. Langs de “Beach Road” treft u diverse hotels, restaurants en winkeltjes. Een prima plek om even bij te komen van de lange vluchten en te acclimatiseren.

Ook de nacht voor uw vertrek is het prettig om in Negombo te verblijven, omdat de reis naar het vliegveld kort is.

Overnachting Negombo, inclusief ontbijt

Dag 2 – Negombo – Kalpitiya

U wordt deze ochtend opgehaald bij uw hotel door uw chauffeur/gids en naar uw volgende bestemming gebracht. Uw rondreis door Sri Lanka gaat nu echt beginnen! Hoewel de afstanden niet groot zijn, kunnen de ritten soms wat langer duren vanwege druk verkeer en lage snelheid.

Kalpitiya is een schiereiland aan de westkust van Sri Lanka. In 1706 hebben de Nederlanders hier een Fort gebouwd waar een maritiem garnizoen was gevestigd. In het Fort staat de Nederlands Gereformeerde Sint Peters Kerk. Dolfijnen en kitesurfen is echter wat de meeste mensen naar dit gebied brengt. Vanaf november tot maart  zwemmen er voor de kust scholen van wel 100 dolfijnen en vaak ook walvissen. Met constant harde wind wordt Kalpitiya ook wel beschouwd als de beste plaats om te kitesurfen in heel Zuid Azië. Het kitesurf seizoen vindt plaats van april tot oktober. Het is hier tevens mogelijk om te snorkelen en duiken, van november tot maart.

Overnachting in Kalpitiya, inclusief ontbijt

Dag 3 – Kalpitiya – Anuradhapura

U bezoekt Anuradhapura, ook wel de eerst Koningsstad genoemd. Over een oppervlakte van ca. 40 km² ligt de oude stad verspreid. U treft hier nog veel overblijfselen uit de tijd, dat de stad floreerde en hier veel tempels en paleizen stonden. Er zijn nog steeds een aantal, in goede staat zijnde, dagoba’s te zien. De stad is een pelgrimsoord voor Boeddhisten, omdat hier de Bo-Tree groeit, afkomstig van een loot van de boom waar Boeddha in India onder mediteerde. In de heilige stad treft u vier grote stupa’s met daarin relikwieën van Boeddha. De stad staat vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onze tip:

Brengt u een bezoek aan Mihintale, op ca. 11 km van Anuradhapura gelegen. In het jaar 247 v.Chr. heeft prins Mahinda hier een ontmoeting gehad met koning Devanampiya Tissa. Hier is toen het Boeddhisme in Sri Lanka begonnen. Nog elk jaar met het Poson feest in juni, trekken veel Boeddhisten naar deze plek om de gebeurtenis te herdenken met het leggen van lotusbloemen en jasmijnen op de 1.840 treden naar de top van de berg waar een tempel staat. In de 9de eeuw is op het tempelterrein een monnikenziekenhuis gebouwd, waarvan de resten nog te zien zijn. Het  16 meter hoge Aukana Boeddha beeld is een van de indrukwekkendste beelden in Sri Lanka. Het hard granieten beeld is gemaakt in de 5de eeuw na Chr. en is een van de grootste en best bewaarde Boeddhabeelden in de wereld. U klimt over een in de rots uitgehouwen trap naar het beeld. Voor het beeld staan 3 grote stenen bakken waar mensen lotusbloemen aan Boeddha offeren.

Overnachting in Anuradhapura, inclusief ontbijt

Dag 4 – Anuradhapura

U bezoekt vandaag het Wilpattu National Park, het grootste National Park van Sri Lanka. Er leven hier onder andere olifanten, luipaarden, lippenberen, waterbuffels, krokodillen, varanen en slangen. Water drinken zij uit de vele meertjes in het park. Met een 4×4 Jeep maakt u een Safari op zoek naar bovenstaande dieren.

Overnachting in Anuradhapura, inclusief ontbijt

Dag 5 – Anuradhapura – Sigiriya

U vertrekt naar Sigariya, gelegen in de culturele driehoek in de groene binnenlanden van Sri Lanka. U rijdt via de Dambulla Grotten Tempel. Deze bestaat uit meer dan 80 grotten, waarvan 5 grotten het meest interessant zijn. In de grotten vindt u beelden en schilderingen over het leven van Boeddha, maar ook van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh. In één van de grotten bevindt zich een 14 meter, uit de rotswand gehouwen, liggend beeld van Boeddha.

Daarna verder naar Sigiriya, waar u de komende nachten verblijft en van waaruit u de culturele driehoek verder kunt ontdekken. Een beklimming van de Sigiriya Lion Rock is een absolute must wanneer u goed ter been bent. Sigiriya Lion Rock is een 180 meter hoge rots, ontstaan uit een overleden vulkaan. Koning Kasyapa heeft in de 5de eeuw bovenop het plateau een paleis gebouwd.
Restanten van het paleis met de bijgebouwen en de badruimte zijn nog steeds te zien. Via soms steile trappen en ladders kunt u naar boven, waarbij u langs de wereldberoemde fresco’s komt. Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over de tuinen en de weelderige omgeving.

Overnachtingen in Sigiriya, inclusief ontbijt

Dag 6 – Sigiriya

Vandaag brengt u een bezoek aan Polonnaruwa. Per fiets kunt u gemakkelijk, zonder veel inspanning,  binnen een paar uur de meeste bezienswaardigheden in de stad bezoeken. Polonnaruwa, de tweede koningsstad, was van de 9de tot de 14de eeuw, met enkele onderbrekingen,  de hoofdstad van Sri Lanka. Een bezoek aan Polonnaruwa is vanwege meer in betere staat zijnde bouwwerken interessanter dan Anuradhapura. Pas op voor de vele apenfamilies die tussen de ruïnes leven; ze zijn erg brutaal en grissen alles weg wat maar mogelijk is.

Na uw bezoek aan de koningsstad reist u verder naar Hiriwaduna. Hiriwaduna is een klein dorpje niet ver van Habarana. U wandelt via dit dorpje door een prachtig gebied naar het water. Hier stapt u in een bootje, die u langs de langs de oevers van dit natuurgebied voert. Onderweg ziet u vele vogels en vlinders; met een beetje geluk komt u nog meer apenfamilies tegen. Vanaf het eindpunt van de boottocht, wordt u per ossenkar naar uw auto gebracht.

Een andere mogelijkheid is om Minneriya National Park te bezoeken, waar een Jeep Safari gemaakt kan worden. Samen met een chauffeur/ranger gaat u per four-wheel drive over de zandpaden, op zoek naar wilde olifanten. Onderweg zult u waarschijnlijk nog andere bewoners van het park tegenkomen. Vele vogels hebben hier namelijk hun leefgebied. De grote watertanks (meren) trekken ook grote watervogels aan. De tocht duurt ongeveer 3 uur.

Overnachtingen in Sigiriya, inclusief ontbijt

Dag 7 – Sigiriya – Kandy

Vandaag reist u verder naar uw volgende bestemming. Onderweg bezoekt u Matale, gelegen tussen Dambulla en Kandy. De stad is bekend om zijn landbouw, rubber, thee en kruiden. U brengt een bezoekje aan één van de vele kruidentuinen. Het klimaat en de grondsoort is uitermate geschikt voor de groei van kruiden. Kaneel, gember, vanille, peper, kardemom en nog veel meer kruiden zult u aantreffen. Veel van de kruiden hebben ook een medicinale werking; u krijgt uitleg en mag ruiken en uitproberen. Daarna verder naar uw eindbestemming voor vandaag, Kandy.

Kandy is na Colombo de drukste stad van Sri Lanka. Na Polonnaruwa is het de hoofdstad van Sri Lanka geworden totdat de Engelsen in 1815 het bewind gingen voeren. Het is de moeite waard om het centrum te bezoeken. Ga lunchen bij de pastry shop van het Queens hotel; het is betaalbaar. Loop vandaar uit ook het hotel in en proef de koloniale sfeer van het hotel.

U bezoekt het theater, waar een show wordt opgevoerd, bekend als de Kandy Dancers. In een ca. 1 uur durende show, worden verschillende dansen opgevoerd. De  show wordt afgesloten met het lopen over gloeiende kolen.

Tip: Net buiten Kandy op een oppervlakte van 60 ha. bevindt zich de botanische tuin. Al in 1371 is een begin gemaakt met de aanleg. Langs de aangelegde paden ziet u een verscheidenheid aan bomen, bloemen en vijvers. In de kas treft u prachtige orchideeën. De grote ficus-bomen zijn hangplaatsen voor meer dan 1.000 vliegende honden.

Overnachting in Kandy, inclusief ontbijt

Dag 8 – Kandy

Het Pinnawela Olifanten Weeshuis is een must tijdens uw vakantie in Sri Lanka. Hier worden baby olifantjes opgevangen, die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren. Ook olifanten met een handicap kunnen hier terecht. Op een oppervlakte van 10 hectare leven de olifanten. Twee keer per dag gaan de olifanten naar de Ma Oya rivier om een bad te nemen. Door de toeristische winkelstraat lopen ze, onder begeleiding, naar de rivier. Bijzonder om te zien!

Daarna door naar de grootste bekendheid van de stad, De Tempel van de Tand. Hier wordt naar men zegt namelijk een tand van Boeddha bewaard. Al vanaf de 4de eeuw, met een korte onderbreking in 1283, is de tand in Sri Lanka. Driemaal daags wordt er door monniken een ritueel rondom de tand uitgevoerd, waar veel Boeddhisten bij aanwezig zijn.

Overnachting in Kandy, inclusief ontbijt

Dag 9 – Kandy – Nuwara Eliya

Vandaag wordt u door uw chauffeur naar uw volgende bestemming gebracht, naar het beroemde theegebied Nuwara Eliya. U heeft een prachtige rit voor de boeg.

U rijdt eerst naar het dorpje Kitulgala, gelegen langs de Kelani rivier. Op deze plek is in 1957 de film “Bridge on the River Kwai” opgenomen. Nu is de rivier in Sri Lanka bekend om zijn rafting mogelijkheden. Ook kan er rondom het dorp gewandeld worden. U gaat raften op de Kelani rivier! Uiteraard onder begeleiding van een instructeur en u draagt een wetsuit. Als u beginner bent, dan gaat u naar een makkelijker deel van de rivier. De totale afstand die wordt afgelegd is zo’n 5 km.

Daarna verder naar uw eindbestemming Nuwara Eliya of ook wel genoemd klein Engeland, gelegen in een dal op een hoogte van 1.884 meter. Rondom de stad treft u veel theeplantage, welke in de 18de eeuw door de Engelsen aangelegd zijn. Door de gematigde temperatuur van tussen de 10 en 20 graden, was dit in vroeger dagen een prima woon- en werkklimaat voor de Engelsen. Nog steeds staan er huizen in de Engelse koloniale bouwstijl. Veel van de grote huizen doen nu dienst als hotel of guesthouse.

Tip: Gaat u meehelpen met theeplukken. Met een doek om uw hoofd, waar de mand aanhangt,
zult u merken hoe zwaar dit werk is!

Overnachting in Nuwara Eliya, inclusief ontbijt

Dag 10 – Nuwara Eliya

Deze ochtend brengt u een bezoek aan een bijzonder natuurpark, Horton Plains National Park. Het park is gelegen op een plateau op 2.100 meter hoogte. U wordt met een 4×4 Jeep vanaf het hotel naar de ingang gebracht. Vanaf de ingang maakt u een stevige wandeling door het park via “Little World’s End” naar “World’s End”, waar u in een afgrond van 870 meter kijkt. Dit geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Vervolgens wandelt u naar de “Baker’s Falls”, een 22 meter hoge waterval. In het park leven o.a.  paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden, maar ook 87 vogels soorten en 9 soorten reptielen. Het beste is om in de ochtend het park te bezoeken, daar het er in de middag vaak mistig is.

Na dit avontuur wordt u teruggebracht naar uw hotel, waar u zich even kunt opfrissen en kunt gaan lunchen. U brengt in de middag een bezoek aan een theeplantage en theefabriek. Tijdens de rondleiding kunt u zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Uiteraard zult u de thee ook proeven!

Overnachting in Nuwara Eliya, inclusief ontbijt

Dag 11 – Nuwara Eliya – Ella

Uw chauffeur brengt u deze ochtend naar het treinstation buiten Nuwara Eliya. Met de trein reist u naar Ella, deze prachtige treinrit gaat over heuvels, door theevelden en wordt ook wel beschouwd als één van de mooiste treinritten ter wereld! Onderweg zult u kunnen genieten van het natuurschoon en de theeplantages. In Ella staat uw chauffeur u weer op te wachten om u naar uw hotel te brengen.

Ella is een klein dorpje, met slechts 2 straatjes waar wat winkeltjes en aan aantal restaurants gevestigd zijn. De sfeer is er relaxed. Het plaatsje ligt tussen diverse bergen met schitterende vergezichten. Het is hier meestal een stuk koeler dan in de lager gelegen dorpen en steden. Vanuit dit dorp kunnen er diverse activiteiten ondernomen worden, waardoor het de moeite van een verblijf van één of meerdere dagen waard is.

Overnachting in Ella, inclusief ontbijt

Dag 12 – Ella

In Ella heeft u de keuze uit een aantal activiteiten, bespreek met uw chauffeur wat u wilt gaan doen.

Onze tips:

Wanneer u wilt en durft, kunt u in Ella een brommer huren (kost ca. 8 euro) en de omgeving gaan verkennen. U rijdt langs de theeplantages of kiest ervoor om naar de Buduruwagala tempel te gaan, een rots waar verschillende figuren zijn uitgehakt. U zult waarschijnlijk weinig of geen andere toeristen tegenkomen op deze mooie en rustige route.

De top van de Ella Rock is in ca. 2,5 uur te beklimmen. Het is een stevige klim, dus dit is niet voor iedereen aan te bevelen. De moeite wordt beloond met een adembenemend uitzicht. Of beklim “Little Adam’s Peak”, deze is ook voor minder geoefende wandelaars goed te beklimmen. In ongeveer 45 minuten bent u boven en zult beloond worden met een prachtig uitzicht.

De Ravana Falls liggen op 15 minuten rijden vanaf Ella. U kunt lekker afkoelen onder de 25 meter hoge waterval. In het weekend is dit de plek waar Sri Lankanen graag gaan baden en verkoeling zoeken.

Buiten Ella heeft u de mogelijkheid om een Canopy trail te lopen en nog meer spannende activiteiten in de natuur te doen. U kunt met uw chauffeur overleggen waar en wanneer de beste tijd is om deze activiteiten te doen en wat de prijzen zijn.

Overnachting in Ella, inclusief ontbijt

Dag 13 – Ella – Sinharaja

Vandaag reis u in een kleine 4 uur verder naar het Sinharaja Forest Reserve, één van de laatste originele regenwouden in Sri Lanka met een lengte van 21 km en een breedte van 3,7 km. Onder een bladerdak van de bomen en struiken maakt u onder begeleiding van een gids een wandeling door dit woud. U zult vele vogelsoorten en vlinders zien, maar waarschijnlijk ook apenfamilies. Doet u wel goede schoenen aan!

Onze tips:

Brengt u een bezoek aan het Elephant Transit Home in Udawalawe. In tegenstelling tot Pinnawela Elephant Orphanage worden hier jonge weesolifanten opgevangen die, wanneer ze oud genoeg zijn, weer in het wild worden uitgezet.

Door de vele open vlaktes in het Udawalawe National Park heeft men t.o.v. de andere Nationale Parken de grootste kans om wild te spotten. U wordt bij uw hotel opgehaald door een 4×4 Jeep, die u meeneemt naar en in het park. Hier leven diverse kuddes olifanten, krokodillen, luipaarden, herten, apen en verschillende vogelsoorten.

Overnachting in Sinharaja, inclusief ontbijt

Dag 14 – Sinharaja – Mirissa

In zo’n 2 uur rijdt u naar uw heerlijke strandverblijf voor de komende dagen.

Mirissa is één van de plekken waar je heerlijk kunt relaxen op het strand. Op het strand zijn diverse restaurantjes waar je dagverse vis kunt eten of een drankje kunt drinken. Het is hier makkelijk om in de zee af te koelen, daar het niet gelijk stijl afloopt. Er zijn plekken waar golfsurfers zich kunnen uitleven op de soms wel  anderhalve meter hoge golven. Als u het leuk vindt en vroeg wilt opstaan, dan kunt u ’s ochtends vroeg naar de haven gaan waar de vissersboten voor dag en dauw aankomen. U ziet de vissers hun boten ontladen en de vis verhandelen.

Overnachting in Mirissa, inclusief ontbijt

Dag 15 – Mirissa

Vanaf november t/m april is het seizoen wanneer walvissen voor de kust van Mirissa zwemmen. Gaat u vroeg in de ochtend per boot de zee op, op zoek naar de walvissen. De tocht duurt, afhankelijk van of en hoe snel de walvissen gevonden worden, tussen de 3 en 5 uur. Aan boord kunt u ontbijt, fruit en water bestellen.

Overnachting in Mirissa, inclusief ontbijt

Dag 16 – Mirissa – Bentota

U brengt een bezoek aan het “Dutch Fort” in Galle, gebouwd in de Nederlands koloniale tijd. Het is één van de mooiste forten in Zuidoost Azië. U kunt een wandeling maken door de smalle straatje of over de muur lopen. Er zijn nog diverse gebouwen die herinneren aan de tijd dat de V.O.C. het Fort als uitvalsbasis gebruikte, waaronder een Nederlandse kerk. Er zijn diverse heerlijke restaurantjes en hotels binnen het complex.

U bezoekt vervolgens een schildpadden opvangcentrum. De lokale bevolking graaft de schildpadeieren uit op het strand en verkoopt deze eieren voor consumptie. Stichtingen willen dit voorkomen en kopen de eieren, broeden deze uit en zetten de babyschildpadjes uit op het strand, zodat ze naar zee kunnen lopen en in vrijheid volwassen kunnen worden. In het opvangcentrum kunt u zien hoe zij het georganiseerd hebben en met een beetje geluk bent u erbij wanneer de eieren uitkomen!

Daarna verder naar uw eindbestemming van vandaag. Bentota is een stadje gelegen ten zuiden van Colombo. Het heeft een mooi zandstrand en is een plek om in een van de prettige hotels te relaxen aan het zwembad.

Overnachting in Bentota, inclusief ontbijt

Dag 17 – Bentota

U kunt vandaag heerlijk gaan relaxen en bijkomen van de rondreis.

Mocht u toch nog iets willen doen, dan hier enkele tips:

Breng een bezoek aan de Pahiyangala grottempel. Er heerst een uitzonderlijk vredige sfeer rondom deze plaats midden in de natuur. U kunt genieten van de geweldig mooie omgeving. Of maakt u een boottocht over de Madu rivier. Onder en langs mangroven vaart u op zoek naar krokodillen, varanen en vogels. Onderweg zal de boot een aantal keer stoppen voor kleine excursies aan land. Totale tocht duurt ca. 1,5 uur.

Overnachting in Bentota, inclusief ontbijt

Dag 18 – Bentota – Negombo

Vandaag rijdt u verder naar uw eindbestemming van deze indrukwekkende vakantie. U rijdt eerst naar Colombo, de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. U maakt een City Tour door deze stad. Het zal u opvallen dat er koloniale huizen tussen nieuwe kantoorpanden staan, nieuwe wijken naast achterbuurten met huizen van golfplaten en moskeeën naast hindoe -of Boeddhistische tempels. Uw chauffeur zal u de “highlights” van de stad laten zien, maar ook het Pettah district. Dit is het zakengebied voor middenstanders. Werkelijk alles is hier in één van de winkeltjes te koop. Als u wilt, kunt u uw chauffeur vragen u af te zetten, zodat u te voet de sfeer kunt beleven. Vervolgens verder naar Negombo.

Overnachting in Negombo, inclusief ontbijt

Dag 19 – Negombo

Vandaag nog een laatste dagje relaxen. Wilt u toch nog iets ondernemen? U kunt kiezen uit de volgende activiteiten:

Herman Steur (overleden in 2012), een visser uit Monnickendam, kwam zo’n 30 jaar geleden naar Sri Lanka om te onderzoeken of hij gepelde garnalen uit Sri Lanka kon halen. Dit project is niet doorgegaan; wel zag hij veel oude mensen op straat leven. Reden: deze mensen hebben geen kinderen die voor hen kunnen zorgen waardoor ze op zichzelf aangewezen zijn. Herman heeft grond gekocht en daar met Nederlands sponsorgeld een dorpje gebouwd, waar tot op heden zo’n 170 oudere mensen wonen. Naam van het dorp is “Dutch Welcome Village”. De gevels van de huizen zijn in Monnickendamse stijl.

Beëindig uw rondreis met een heerlijke Ayurvedische massage. De prijzen van de behandelingen zijn vele malen lager dan in Nederland. Geef een telefoontje naar de lokale agent en u wordt opgehaald en weer thuisgebracht. Kosten voor een Full-body massage van 75 minuten: ca. € 14,00.

In Negombo rijden tientallen tuktuk taxi’s. Laat u door hen het stadje rondrijden en breng een bezoek aan de vismarkt. Wanneer u zegt Nederlander te zijn, dan zal uw chauffeur ook nog een aantal bouwwerken laten zien uit de VOC tijd.  (Onderhandel wel over de prijs en hoelang u onderweg zult zijn.)

Overnachting in Negombo, inclusief ontbijt

Dag 20 – Vertrek Negombo – Colombo

Vandaag is het tijd om dit prachtige land te verlaten. U wordt door uw chauffeur naar de luchthaven van Colombo gebracht. Hier stapt u op de vlucht richting Nederland. Einde van een bijzondere rondreis door Sri Lanka!

Prijsindicatie

Vanaf € 1265,- per persoon bij 2 personen

Inbegrepen: alle overnachtingen in middenklasse hotels, vermelde maaltijden, auto met privé chauffeur volgens bovenstaand reisschema, treinreis van Nuwara Eliya naar Ella

Niet inbegrepen: visum, vliegtickets intercontinentale vluchten, optionele activiteiten, entreegelden bezienswaardigheden/excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, overige maaltijden

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!

Bovenstaande voorbeeldreis geeft u een idee van wat er mogelijk is tijdens een individuele rondreis door Sri Lanka en is bedoeld als suggestie en ter inspiratie. Wilt u de rondreis verlengen, inkorten of andere bouwstenen in deze reis combineren, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij stellen uw vakantie naar Sri Lanka met veel plezier volledig samen op basis van uw wensen en behoeften en geven u hierin een passend advies. Geen rondreis is hetzelfde! Wij informeren u met alle plezier over de mogelijkheden.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan

wij nemen graag de tijd voor u

Vraag reisvoorstel aan