Individuele rondreis Sri Lanka:

De highlights & Malediven

Beste reisperiode : november t/m maart

Sri Lanka is een prachtig land. Er is van alles te zien en te beleven. Prachtige natuur & wildlife, culturele hoogtepunten, koloniaal verleden, mooie stranden en dat alles op een relatief klein oppervlak. Welke highlights mag u absoluut niet missen tijdens de vakantie naar Sri Lanka? Puur Azië maakt de keuze gemakkelijk voor u, wij hebben een rondreis voor u samengesteld waarbij u al in een kleine twee weken de belangrijkste hoogtepunten van Sri Lanka bezoekt en uw vakantie afsluit aan de sprookjesachtige stranden van de Malediven. Deze individuele rondreis is een absolute aanrader wanneer u tijdens een niet al te lange vakantie het beste van Sri Lanka wilt zien en tegelijkertijd wilt kennismaken met de Malediven!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.

Route rondreis Sri Lanka Malediven: Negombo – Sigiriya – Kandy – Nuwara Eliya – Ella – Udawalawe – Sinharaja – Mirissa – Bentota – Malediven

Dag 1 – Aankomst Colombo – Negombo

Na aankomst op de luchthaven van Colombo wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiger en naar uw hotel in Negombo gebracht.

Negombo is gelegen op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven. Het is een goed startpunt om een rondreis door Sri Lanka te beginnen. Langs de “Beach Road” treft u diverse hotels, restaurants en winkeltjes. Een prima plek om even bij te komen van de lange vluchten en te acclimatiseren.

Ook de nacht voor uw vertrek is het prettig om in Negombo te verblijven, omdat de reis naar het vliegveld kort is.

Overnachting Negombo, inclusief ontbijt

Dag 2 – Negombo – Sigiriya

U wordt deze ochtend opgehaald bij uw hotel door uw chauffeur. Uw rondreis door Sri Lanka gaat nu echt beginnen! Hoewel de afstanden niet groot zijn, kunnen de ritten soms wat langer duren vanwege druk verkeer en lage snelheid. U vertrekt naar Sigariya, gelegen in de culturele driehoek in de groene binnenlanden van Sri Lanka.

U kunt ervoor kiezen om vandaag via Anuradhapura te rijden, voorheen een heilige stad voor de Boeddhisten met vier grote stupa’s met daarin relikwieën van Boeddha en tegenwoordig een pelgrimsoord. De stad staat vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Houdt u er rekening mee dat het een lange dag is wanneer u op deze dag Anuradhapura bezoekt. U kunt er ook voor kiezen om vandaag via de Dambulla Grotten Tempel naar Sigiriya te rijden.

Daarna verder naar Sigiriya, waar u de komende nachten verblijft en van waaruit u de culturele driehoek verder kunt ontdekken. Een beklimming van de Sigiriya Lion Rock is een absolute must wanneer u goed ter been bent. Sigiriya Lion Rock is een 180 meter hoge rots, ontstaan uit een overleden vulkaan. Koning Kassapa heeft in de 5de eeuw bovenop het plateau een paleis gebouwd. Restanten van het paleis met de bijgebouwen en de badruimte zijn nog steeds te zien. Via soms steile trappen en ladders kunt u naar boven, waarbij u langs de wereldberoemde fresco’s komt. Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over de tuinen en de weelderige omgeving.

Overnachtingen in Sigiriya, inclusief ontbijt

Dag 3 – Sigiriya

Brengt u vandaag een bezoek aan Polonnaruwa. Per fiets kunt u gemakkelijk, zonder veel inspanning, binnen een paar uur de meeste bezienswaardigheden in de stad bezoeken. Polonnaruwa, de tweede koningsstad, was van de 9de tot de 14de eeuw, met enkele onderbrekingen, de hoofdstad van Sri Lanka. Een bezoek aan Polonnaruwa is vanwege meer in betere staat zijnde bouwwerken interessanter dan Anuradhapura. Pas op voor de vele apenfamilies die tussen de ruïnes leven; ze zijn erg brutaal en grissen alles weg wat maar mogelijk is.

Reist u na uw bezoek aan de koningsstad verder naar Hiriwaduna. Hiriwaduna is een klein dorpje niet ver van Habarana. U wandelt via dit dorpje door een prachtig gebied naar het water. Hier stapt u in een bootje, die u langs de langs de oevers van dit natuurgebied voert. Onderweg ziet u vele vogels en vlinders; met een beetje geluk komt u nog meer apenfamilies tegen. Vanaf het eindpunt van de boottocht, wordt u per ossenkar naar uw auto gebracht.

Overnachtingen in Sigiriya, inclusief ontbijt

Dag 4 – Sigiriya – Kandy

Vandaag reist u verder naar uw volgende bestemming. Onderweg bezoekt u de Dambulla Grotten Tempel. Deze bestaat uit meer dan 80 grotten, waarvan 5 grotten het meest interessant zijn. In de grotten ziet u beelden en schilderingen over het leven van Boeddha, maar ook van de Hindoe goden Vishnu en Ganesha. In één van de grotten bevindt zich een 14 meter lange, uit de rotswand gehouwen, liggend beeld van Boeddha.

Vervolgens rijdt u verder naar Matale, gelegen tussen Dambulla en Kandy. De stad is bekend om zijn landbouw, rubber, thee en kruiden. U brengt een bezoekje aan één van de vele kruidentuinen. Het klimaat en de grondsoort is uitermate geschikt voor de groei van kruiden. Kaneel, gember, vanille, peper, kardemom en nog veel meer kruiden zult u aantreffen. Veel van de kruiden hebben ook een medicinale werking; u krijgt uitleg en mag ruiken en uitproberen. Daarna verder naar uw eindbestemming voor vandaag, Kandy.

Kandy is na Colombo de drukste stad van Sri Lanka. Na Polonnaruwa is het de hoofdstad van Sri Lanka geworden totdat de Engelsen in 1815 het bewind gingen voeren. Het is de moeite waard om het centrum te bezoeken. Ga lunchen bij de pastry shop van het Queens hotel; het is betaalbaar. Loop vandaar uit ook het hotel in en proef de koloniale sfeer van het hotel.

Brengt u vandaag een bezoek aan het theater, waar een show wordt opgevoerd, bekend als de Kandy Dancers. In een ca. 1 uur durende show, worden verschillende dansen opgevoerd. De  show wordt afgesloten met het lopen over gloeiende kolen.

Overnachting in Kandy, inclusief ontbijt

Dag 5 – Kandy

Het Pinnawela Olifanten Weeshuis is een must tijdens uw vakantie in Sri Lanka. Hier worden baby olifantjes opgevangen, die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren. Ook olifanten met een handicap kunnen hier terecht. Op een oppervlak van 10 hectare leven de olifanten. Twee keer per dag gaan de olifanten naar de Ma Oya rivier om een bad te nemen. Door de toeristische winkelstraat lopen ze, onder begeleiding, naar de rivier. Bijzonder om te zien!

Daarna door naar de grootste bekendheid van de stad, De Tempel van de Tand. Hier wordt naar men zegt namelijk een tand van Boeddha bewaard. Al vanaf de 4de eeuw, met een korte onderbreking in 1283, is de tand in Sri Lanka. Driemaal daags wordt er door monniken een ritueel rondom de tand uitgevoerd, waar veel Boeddhisten bij aanwezig zijn.

Overnachting in Kandy, inclusief ontbijt

Dag 6 – Kandy – Nuwara Eliya

Vandaag wordt u door uw chauffeur naar uw volgende bestemming gebracht, naar het beroemde theegebied Nuwara Eliya. U heeft een prachtige rit voor de boeg.

U rijdt eerst naar het dorpje Kitulgala, gelegen langs de Kelani rivier. Op deze plek is in 1957 de film “Bridge on the River Kwai” opgenomen. Nu is de rivier in Sri Lanka bekend om zijn rafting mogelijkheden. Ook kan er rondom het dorp gewandeld worden. Ga raften op de Kelani rivier! Uiteraard onder begeleiding van een instructeur en u draagt een wetsuit. Als u beginner bent, dan gaat u naar een makkelijker deel van de rivier. De totale afstand die wordt afgelegd is zo’n 5 km.

Daarna verder naar uw eindbestemming Nuwara Eliya of ook wel genoemd klein Engeland, gelegen in een dal op een hoogte van 1884 meter. Rondom de stad treft u veel theeplantage, welke in de 18de eeuw door de Engelsen aangelegd zijn. Door de gematigde temperatuur van tussen de 10 en 20 graden, was dit in vroeger dagen een prima woon- en werkklimaat voor de Engelsen. Nog steeds staan er huizen in de Engelse koloniale bouwstijl. Veel van de grote huizen doen nu dienst als hotel of guesthouse.

Overnachting in Nuwara Eliya, inclusief ontbijt

Dag 7 – Nuwara Eliya

Deze ochtend brengt u een bezoek aan een bijzonder natuurpark, Horton Plains National Park. Het park is gelegen op een plateau op 2100 meter hoogte. U wordt per 4×4 Jeep vanaf het hotel naar de ingang gebracht. Vanaf de ingang maakt u een stevige wandeling door het park via “Little World’s End” naar “World’s End”, waar u in een afgrond van 870 meter kijkt. Dit geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Vervolgens wandelt u naar de “Baker’s Falls”, een 22 meter hoge waterval. In het park leven o.a.  paardherten, makaken, roestkatten en luipaarden, maar ook 87 vogels soorten en 9 soorten reptielen. Het beste is om in de ochtend het park te bezoeken, daar het er in de middag vaak mistig is.

Na dit avontuur wordt u teruggebracht naar uw hotel, waar u zich even kunt opfrissen en kunt gaan lunchten. U brengt in de middag een bezoek aan een theeplantage en theefabriek. Tijdens de rondleiding kunt u zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt. Uiteraard zult u de thee ook proeven!

Overnachting in Nuwara Eliya, inclusief ontbijt

Dag 8 – Nuwara Eliya – Ella

Uw chauffeur brengt u deze ochtend naar het treinstation buiten Nuwara Eliya. Met de trein reist u naar Ella, deze prachtige treinrit gaat over heuvels, door theevelden en wordt ook wel beschouwd als één van de mooiste treinritten ter wereld! Onderweg zult u kunnen genieten van het natuurschoon en de theeplantages. In Ella staat uw chauffeur u weer op te wachten om u naar uw hotel te brengen.

Ella is een klein dorpje, met slechts 2 straatjes waar wat winkeltjes en aan aantal restaurants gevestigd zijn. De sfeer is er relaxed. Het plaatsje ligt tussen diverse bergen met schitterende vergezichten. Het is hier meestal een stuk koeler dan in de lager gelegen dorpen en steden. Vanuit dit dorp kunnen er diverse activiteiten ondernomen worden, waardoor het de moeite van een verblijf van één of meerdere dagen waard is.

In Ella heeft u de keuze uit een aantal activiteiten, bespreek met uw chauffeur wat u wilt gaan doen. Wanneer u wilt en durft, kunt u in Ella een brommer huren (kost ca. 8 euro) en de omgeving gaan verkennen. U rijdt o.a. langs de theeplantages en zult waarschijnlijk weinig of geen andere toeristen tegenkomen op deze mooie en rustige route. Ga bergbeklimmen, de top van de Ella Rock is in ca. 2,5 uur te beklimmen of beklim “Little Adam’s Peak”. Breng een bezoek aan de Ravana Falls, op 15 minuten rijden vanaf Ella waar u lekker kunt afkoelen onder de 25 meter hoge waterval. Buiten Ella heeft u de mogelijkheid om een Canopy trail te lopen en nog meer spannende activiteiten in de natuur te doen.

Overnachting in Ella, inclusief ontbijt

Dag 9 – Ella – Udawalawe

U rijdt vandaag verder naar het Udawalawe National Park.

Aangekomen in Udawalawe staat u een groot avontuur en een hoogtepunt van uw reis te wachten, u gaat een heuse safari maken! Door de vele open vlaktes in het Udawalawe National Park, heeft men ten opzichte van de andere Nationale Parken, de grootste kans om wild te spotten. U wordt bij uw hotel opgehaald door een 4×4 drive Jeep, die u meeneemt naar en in het park. Hier leven diverse kuddes olifanten, krokodillen, luipaarden, herten, apen en verschillende vogel soorten.

Optioneel kunt u vandaag nog een bezoek brengen aan het Elephant Transit Home in Udawalawe. In tegenstelling tot Pinnawela Elephant Orphanage, worden hier jonge weesolifanten opgevangen, die wanneer ze oud genoeg zijn, weer in het wild worden uitgezet.

Overnachting in Udawalawe, inclusief ontbijt

Dag 10 – Udawalawe – Sinharaja – Mirissa

Vandaag reist u in een kleine 2,5 uur verder naar het Sinharaja Forest Reserve, één van de laatste originele regenwouden in Sri Lanka met een lengte van 21 km en een breedte van 3,7 km. Onder een bladerdak van bomen en struiken maakt u onder begeleiding van een gids een wandeling door dit woud. U zult vele vogelsoorten en vlinders zien, maar waarschijnlijk ook apenfamilies. Doet u wel goede schoenen aan?

Daarna rijdt u in zo’n 2 uur naar uw heerlijke strandverblijf voor de komende dag. Mirissa is één van de plekken waar je heerlijk kunt relaxen aan het strand. Op het strand zijn diverse restaurantjes waar je dagverse vis kunt eten of een drankje kunt drinken. Het is hier makkelijk om in de zee af te koelen, daar het niet gelijk stijl afloopt. Er zijn plekken waar golfsurfers zich kunnen uitleven op de soms wel  anderhalve meter hoge golven. Als u het leuk vindt en vroeg wilt opstaan, dan kunt u ’s ochtends vroeg naar de haven gaan waar de vissersboten voor dag en dauw aankomen. U ziet de vissers hun boten ontladen en de vis verhandelen.

Overnachting in Mirissa, inclusief ontbijt

Dag 11 – Mirissa

Vanaf november t/m april is het seizoen wanneer walvissen voor de kust van Mirissa zwemmen. U gaat vroeg in de ochtend per boot de zee op en gaat op zoek naar de walvissen. De tocht duurt, afhankelijk van of en hoe snel de walvissen gevonden worden, tussen de 3 en 5 uur. Aan boord kunt u ontbijt, fruit en water bestellen.

Overnachting in Mirissa, inclusief ontbijt

Dag 12 – Mirissa – Bentota

Vandaag rijdt u verder naar de eindbestemming van het Sri Lanka deel van uw vakantie.

Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het “Dutch Fort” in Galle, gebouwd in de Nederlands koloniale tijd. Het is één van de mooiste forten in Zuidoost Azië. U kunt een wandeling maken door de smalle straatje of over de muur lopen. Er zijn nog diverse gebouwen die herinneren aan de tijd dat de V.O.C. het Fort als uitvalbasis gebruikte, waaronder een Nederlandse kerk. Er zijn diverse heerlijke restaurantjes en hotels binnen het complex.

U kunt onderweg één van de Schildpadden opvangcentra bezoeken. De lokale bevolking graaft de schildpad eieren uit op het strand en verkoopt deze eieren voor consumptie. Stichtingen willen dit voorkomen en kopen de eieren, broeden deze uit en zetten de baby schildpadjes uit op het strand, zodat ze naar zee kunnen lopen en in vrijheid volwassen kunnen worden. In het opvangcentrum kunt u zien hoe zij het georganiseerd hebben en met een beetje geluk bent u erbij, wanneer de eieren uitkomen.

Daarna verder naar Bentota voor uw laatste nacht op Sri Lanka.

Overnachting in Bentota, inclusief ontbijt

Dag 13 – Bentota – Colombo – Malediven

U wordt door uw chauffeur naar de luchthaven gebracht. U vliegt in zo’n 1,5 uur naar de Malediven. Aankomst op de luchthaven van de Malediven, Malé. Na aankomst op de luchthaven wordt u in zo’n drie kwartier per speedboot naar uw resort op een tropisch eiland gebracht.

Ongeëvenaarde luxe, de meest prachtige poeder witte zandstranden en wonderbaarlijke onderwaterwereld maken de Malediven een onvergetelijke vakantiebestemming. U treft er misschien wel de mooiste stranden ter wereld, te vinden op bijna alle 1200 eilanden die het land rijk is. Gelegen aan lumineus kraakhelder azuurblauwe zee dat bijna nergens anders te vinden is. Ieder resort ligt op zijn eigen privé eiland. U treft er de meest luxueuze hotels, waardoor de bestemming zeer populair is voor huwelijksreizen. Maar er is keuze genoeg, voor families, voor duikers en voor reizigers met een lager budget.

Overnachting op de Malediven, in