Individuele rondreis Indonesië:

Avontuurlijk Oost Java

De minst dichtbevolkte Javaanse provincie is Oost-Java. Het is een wilde regio met duizelingwekkende bergtoppen, rokende vulkanen en ongerepte plaatjes. Er liggen aantrekkelijke plaatsen. Voor de meeste bezoekers heeft Oost-Java een ruige aantrekkingskracht door de vulkanen en prachtige landschappen. Het gebied rondom de Bromo is onmiskenbaar een hoogtepunt, maar het Ijen Plateau komt er minimaal bij in de buurt met een adembenemend kratermeer, mooie wandelingen en veel minder toeristen. Geloof ons, deze bijzondere reis zal u nog lang heugen! Onze avontuurlijke reis over Oost-Java is een absolute aanrader tijdens uw rondreis door Indonesië!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.

Route rondreis Java: Magelang (Borobudur) – Yogyakarta – Malang – Bromo – Kalibaru – Ijen (vulkaan) – Bali

Dag 1 – Aankomst Magelang (Borobudur)

U komt aan per vliegtuig in Yogyakarta of vanaf een eerdere bestemming tijdens uw rondreis over Java. U wordt door uw chauffeur naar uw prachtige hotel in de omgeving van de Borobudur gebracht.

Als Jakarta Java’s financiële en industriële kracht is, is Yogyakarta en omgeving de ziel. Centraal staand voor het artistieke en intellectuele erfgoed, is dit de plaats waar de Javaanse taal op z’n puurst wordt gesproken, waar de kunst het mooist is en waar de tradities het meest zichtbaar zijn. Yogya blijft de nummer één toeristen stad van Java, met talloze hotels, restaurants en attracties. Daarnaast is het de ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van de bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder de meest belangrijke Indonesische archeologische bouwwerken: de Borobudur en Prambanan!

Overnachting in Sarasvati Borobodur Hotel, inclusief ontbijt

Dag 2 – Magelang – Yogyakarta

Deze ochtend, al voor zonsopkomst, gaat u op pad naar de befaamde Borobudur. Heel bijzonder, u maakt hier de zonsopkomst mee! Niet alleen de mist en het licht op dit uur zijn sereen, het is ook een speciaal moment om dit oude monument te ontdekken voordat er massa’s andere toeristen zijn. Huurt u ter plaatse een gids die u alles over de tempel kan vertellen. Borobudur is 300 jaar ouder dan Angkor Wat en 200 jaar ouder dan de Notre Dame. ‘Ontdekt’ in 1815 is het bouwwerk opgegraven en in zijn originele glorie hersteld. De stenen reliëfs geven een duidelijk kijkje in de Boeddhistische geloofsleer en het Javaanse leven van 1000 jaar geleden. U heeft voldoende tijd om rond te slenteren door dit fabuleuze monument. Na het ontdekken van de Borobudur gaat u terug naar uw hotel, u checkt uit en wordt naar uw hotel in Yogyakarta gebracht.

Als u wilt, kunt u een tour door de stad maken (dit kan eventueel ook morgen, overleg even met uw chauffeur). Uw eerste stop is de Kraton, het paleis van de Sultan van Yogyakarta. U bent getuige van de ruïnes van Taman Sari, het Waterpaleis. Yogyakarta is tevens het centrum van handwerkmarkten. Geniet van een bezoekje aan batik textiel en kunststudio’s waar Yogya om bekend staat. U kunt tevens een stop maken bij het Sono Bodoyo Museum waar u een geweldige collectie van Javaanse maskers, textiel en poppen treft.

Overnachting in Rumah Mertua, inclusief ontbijt

Dag 3 – Yogyakarta

U gaat deze ochtend het platteland in de omgeving van Yogyakarta verkennen per fiets, een activiteit die u niet mag missen tijdens uw Indonesië rondreis. Fietsen in dit gebied geeft u de gelegenheid om het echte landelijke leven en de cultuur te zien vanuit een ander perspectief. Geniet van de kinderen die naar de kant van de weg rennen en u begroeten. Het is een geweldige ervaring! U bezoekt omliggende dorpjes en leert veel over de Javaanse cultuur. U maakt onderweg diverse stops. U wordt begeleid door een gids. Na afloop van de fietstocht wordt u weer naar uw hotel gebracht en kunt u gaan relaxen aan het zwembad.

Overnachting in Rumah Mertua, inclusief ontbijt

Dag 4 – Yogyakarta – Malang

U rijdt vandaag oostwaarts, een lange rit van ruim 8 uur van het vlakke land van Yogyakarta naar Malang.

Eerst rijdt u naar het Prambanan Tempel Complex. Deze hindoeïstische tempelstad is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw om Shiva te eren en het vult de Boeddhistische tempelstad van de Borobudur aan. Neemt u de tijd om dit prachtige tempelcomplex te bekijken, huurt u ter plaatse een gids in. Hierna rijdt u verder naar Malang en kunt u nog een stop maken in Solo.

Met brede straten die herinneren aan het koloniale tijdperk en een verfrissend klimaat is Malang een culturele stad met enkele belangrijke universiteiten en het thuis van een groot aantal studenten. Het centrum is niet al te groot en makkelijk te belopen. Gesticht door de Nederlanders aan het einde van de 18e eeuw heeft Malang zijn eerste fortuinen verdiend aan koffie, dat bloeide op de omliggende heuvels. Vandaag de dag neemt de grandeur af, maar is er nog genoeg te bewonderen. Met een aantal Hindoeïstische tempels en bezienswaardigheden buiten de stad is Malang de ideale basis om Oost-Java te ontdekken. In Malang zelf is er nog wat prachtige koloniale architectuur te zien. Ten noordwesten van het centrum ligt Jalan (=straat) Besar Ijen, de miljonairs buurt met een boulevard met elegante witte herenhuizen uit het Nederlandse tijdperk. Velen zijn gerenoveerd, maar er is nog genoeg te bewonderen.

Overnachting in Enny’s Guest House, inclusief ontbijt

Dag 5 – Malang – Bromo

U wordt vandaag door uw chauffeur naar Wonosari gebracht, hier stapt u over in een open jeep. U rijdt de bergen in, door een prachtig landschap. U bezoekt een waterval en uiteindelijk komt u aan bij de door een zandzee omringde Bromo. De jeep daalt af en brengt u op spectaculaire wijze naar uw hotel dichtbij de kraterrand met geweldig uitzicht over de Bromo. U heeft het gevoel alsof u in een andere wereld bent beland!

Gaat u vanavond vroeg naar bed, zodat u fris bent voor het avontuur van morgenochtend!

Overnachting in Lava View Lodge, inclusief ontbijt

Dag 6 – Bromo – Kalibaru

Vroeg in de morgen rijdt u per jeep naar Cemoro Lawang Village en Mount Penanjakan op ongeveer 2770 meter hoogte, waar u van een prachtige zonsopkomst en een uniek uitzicht kunt genieten. Na de zonsopkomst vervolgt u uw weg per paard naar Mount Bromo (indien de vulkaan niet actief is) en passeert u een spectaculaire zee van zand. Het lijkt wel een maanlandschap! U beklimt tenslotte de 245 treden naar de kraterrand.

Nadat u heeft genoten van het spectaculaire uitzicht gaat u terug naar het hotel voor het ontbijt. U heeft nog even de tijd om u op te frissen en uw koffers te pakken, alvorens u uw rondreis over Java vervolgt naar het kleine heuvelstadje Kalibaru.

Kalibaru is een prima tussenstopplaats met prima middenklasse accommodaties. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan de plantages rond Glenmore in het oosten of de kleinere en gemakkelijker te bezoeken koffie- en kruidnagelplantages ten noorden van het treinstation. In het gebied zijn veel plantages, maar Kebun Kanden Lembu, op 5 kilometer ten zuiden van Glenmore, is het meest pittoresk.

Overnachting in Villa Rumah Kita, inclusief ontbijt

Dag 7 – Kalibaru – Ijen

Vandaag rijdt u weer de bergen in. U rijdt door een dramatisch landschap, langs rubber- en kruidnagelplantages. U klimt omhoog, over een bergpas. Het gebied is tegenwoordig het thuis van schaduwrijke koffieplantages, waterstroompjes en warmwaterbronnen. Gunung Ijen is Javaans voor ‘Eenzame berg’. De wegen er naartoe zijn slecht en misschien om deze reden komen er nog weinig toeristen. Hier is een resort met een schitterend uitzicht over de Ijen vulkaan (2368m) en tussen de rijstvelden gelegen. Dit is een rustig en vredig oord. De Ijen vulkaan heeft een gigantische krater die op sommige delen wel 20 km breed is. Erin ligt een helblauw zwavelmeer met aan de randen diverse zwavelbronnen. Iedere dag dalen dragers in de krater af om zwavel te winnen en tillen de zwavel naar boven en vervolgens weer bergafwaarts. Sommigen tillen maar liefst 120 kg!

Bijna iedereen die hier komt, komt hier voor de spectaculaire wandeling naar het kratermeer. U ziet de dramatische gapende mond van de berg opdoemen boven de rand van het hoogland. Dit soort meeslepende uitzichten gecombineerd met een prettig klimaat maken het gebied een uitstekende basis voor een paar dagen met uw hoofd in de wolken en weg van de massa. Vroeg naar bed vanavond voor de trekking naar de Ijen krater vannacht!

Overnachting in Ijen Resort & Villas, inclusief ontbijt

Dag 8 – Ijen

Tegen middernacht gaat u op weg naar Paltuding voor de beklimming van de Ijen vulkaan. Met een beetje geluk ziet u het blauwvuur, dat ontstaat door brandend zwavel op de bodem van de krater. We kunnen geen garanties geven dat u het blauwvuur ook daadwerkelijk gaat zien, het blijft natuurlijk de natuur!

De klim is niet gemakkelijk, maar degene die volhoudt wordt beloond. Misschien helpt het als u denkt aan de zwaveldragers die dagelijks afdalen naar de zwavelmijn en vervolgens weer naar boven klimmen met hun zware vracht. De beklimming duurt ongeveer 2,5 uur. U ontmoet mijnwerkers en ziet hoe zwavel gewonnen wordt. Als u de krater uit bent en op de rand staat, heeft u prachtig uitzicht met beneden u het helblauwe Ijen-meer. Daarna terug naar het startpunt. Kleed u warm, want het kan koud zijn ‘s nachts. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Overnachting in Ijen Resort & Villas, inclusief ontbijt

Dag 9 – Ijen – Bali

U rijdt naar Ketapang. Hier stapt u op de ferry naar Bali, uw chauffeur reist met u mee. Na een korte boottocht meert u aan in Gilimanuk. Vanaf hier wordt u naar uw hotel gebracht op Bali. Aangekomen bij uw hotel neemt u afscheid van uw chauffeur. Einde van een bijzondere rondreis door Indonesië.

Prijsindicatie

Vanaf € 675,- per persoon bij 2 personen

Inbegrepen: alle hotelovernachtingen in middenklasse hotels inclusief ontbijt, auto met chauffeur op Java 9 dagen, tol en parkeergelden, fietstocht in de omgeving van Yogyakarta op dag 3, open jeep van Wonosari naar Bromo op dag 5, nachttrekking Ijen met jeep en lokale gids op dag 8, ferry van Java naar Bali

Niet inbegrepen: vliegtickets, optionele activiteiten, entreegelden bezienswaardigheden, camera/video fees, fooien, overige maaltijden, persoonlijke uitgaven

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!

Bovenstaande voorbeeldreis geeft u een idee van wat er mogelijk is tijdens een rondreis door Indonesië en is bedoeld als suggestie en ter inspiratie. Wilt u de rondreis verlengen, inkorten of andere bouwstenen in deze reis combineren, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij stellen uw vakantie naar Indonesië met veel plezier volledig samen op basis van uw wensen en behoeften en geven u hierin een passend advies. Geen rondreis is hetzelfde! Wij informeren u met alle plezier over de mogelijkheden.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan

wij nemen graag de tijd voor u

Vraag reisvoorstel aan