Individuele rondreis Indonesië:

Het beste van Sumatra

Een vakantie naar Sumatra is een afwisseling van indrukwekkende flora en fauna en nog authentieke cultuur. Droomt u van een rondreis door een wereld van groene jungles, een ontmoeting met de Orang-Oetan en traditionele dorpjes? Dan is dit eiland the place to be voor u! Deze Sumatra rondreis kunt u tevens uitstekend combineren met een rondreis over andere eilanden van Indonesië. Welke highlights mag u absoluut niet missen tijdens de vakantie naar Sumatra? Puur Azië maakt de keuze gemakkelijk voor u, wij hebben een rondreis voor u samengesteld waarbij u in rustig tempo de hoogtepunten van Sumatra bezoekt. Deze individuele rondreis is een absolute aanrader wanneer u het beste van Sumatra wilt zien en beleven!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.


Route rondreis Sumatra: Medan – Bukit Lawang – Brastagi – Tobameer, Samosir – Padang Sidempuan – Bukittinggi

Dag 1 – Aankomst Medan

Aankomst op het vliegveld van Medan. Bij aankomst wordt u opgehaald en naar uw hotel gebracht (transfer). Uw rondreis over Sumatra is nu echt begonnen!

Medan is de derde grootste stad van Indonesië. De stad is niet heel erg bijzonder, maar heeft een typisch Indonesisch karakter en is onmogelijk te passeren tijdens een reis over Sumatra en ligt op de route naar spannender bestemmingen. Er zijn moderne winkelcentra en restaurants te vinden en tevens treft u er ook nog wat gebouwen uit de Nederlands koloniale tijd en wat leuke musea. Een prima stad dus om even bij te komen van de lange vluchten.

Overnachting in hotel Deli River, inclusief ontbijt

Dag 2 – Medan – Bukit Lawang

Vandaag verlaat u Medan en gaat u op pad. U wordt opgehaald bij uw hotel door uw chauffeur die de komende dagen tot uw beschikking staat. U wordt naar Bukit Lawang gebracht. U passeert kokosnoot-, palmolie- en rubberplantages. In ongeveer 3,5 uur rijdt u over een deels slechte weg (hobbelen!) naar uw hotel aan rand van de jungle.

Bukit Lawang staat bekend om de orang-oetans die u hier kunt zien. Een bijzondere ontmoeting staat u te wachten. Garanties op het zien van de Orang-Oetans kunnen wij u niet geven (het blijven wilde beesten), maar de kans is aanzienlijk dat u de dieren zult zien!

Overnachting in Ecolodge Bukit Lawang, inclusief ontbijt

Dag 3 – Bukit Lawang

Na het ontbijt gaat u op pad. U loopt stroomopwaarts langs de rivier en steekt vervolgens de rivier over. Daarna gaat u dieper het oerwoud in via een lastigere route, op zoek naar de orang-oetans en andere apen in het wild. De orang-oetans zijn in dit gebied vanuit gevangenschap teruggezet in de natuur. Doordat de orang-oetan geen natuurlijke vijanden heeft, zijn ze van nature nieuwsgierig.

Na terugkomst uit de jungle kunt u een verfrissende douche nemen en lekker relaxen bij uw hotel of bezoekt u het nabijgelegen stadje.

Overnachting in Ecolodge Bukit Lawang, inclusief ontbijt

Dag 4 – Bukit Lawang – Brastagi

Na het ontbijt neemt u afscheid van de jungle en rijdt u naar Brastagi. Onderweg stopt u bij de Sembahe rivier en passeert u Sibolangit. Na aankomst in Brastagi bezoekt u het Lhumbini Park met een duplicaat van de Schwedagonpagode (de grootste tempel van Myanmar), vervolgens brengt u een bezoek aan een fruitmarkt en Gundaling Hill. ’s Middags checkt u in bij uw hotel.

Om te ontsnappen aan de hitte van Medan beklommen de Nederlands koloniale handelaars de weelderige, koele, vulkanische heuvels van Sumatra. Men zag het grasgroene golvende landschap en besloot, daar waar nu Brastagi gelegen is, een landelijk toevluchtsoord te bouwen op een hoogte van 1300 meter. Vandaag de dag slaken toeristen een zucht van verlichting wanneer ze aankomen in dit stadje in de hooglanden, waar het klimaat heerlijk koel is.

Vanuit het stadje zijn er prima mogelijkheden om te hiken en bezoekjes te brengen aan de omliggende dorpjes waar nog overblijfselen van de inheemse Karo Batak cultuur te vinden zijn. U ziet er immens grote houten huizen met opklimmende strodaken en versierselen van de hoornen van vee. Voorbij het stadje liggen de groene velden van de Karo Hooglanden, gedomineerd door de meest toegankelijke vulkanen van Sumatra: Gunung Sinabung ten westen en de rokende Gunung Sibayak ten noorden.

Overnachting in Grand Mutiara, inclusief ontbijt en diner

Dag 5 – Brastagi – Samosir, Tobameer

Na het ontbijt gaat u op weg naar het mooie Tobameer. Bezoekt u onderweg de bekende fruitmarkt van Brastagi. Bezoek het traditionele Karo Batak dorp Dokan met een aantal originele huizen waar de huidige bevolking nog woont en leeft. U stopt bij de Sipiso-piso waterval en bezoekt een longhouse, Rumah Bolon. U gaat naar het oude Paleis van de Batak Simalungun Koningen en stopt bij Simarjarunjung om te genieten van een fantastisch uitzicht over Lake Toba. Na aankomst in Prapat steekt u per ferry over naar Samosir eiland en wordt u naar uw hotel gebracht.

Het grote oceaanblauwe Tobameer, gelegen tussen Sumatra’s vulkanische toppen, is de plaats waar de aimabele christelijke Batakkers leven. Het geheim van deze bijna mythische plek opende zich voor toeristen en het dorpje Tuk Tuk op het eiland Samosir in het meer is nog steeds een van de onbetwiste hoogtepunten van Sumatra.

Danau (=meer) Toba is het grootste meer van Zuidoost Azië. Te midden van de uitgestrektheid ligt Pulau (=eiland) Samosir, een maanvormig eiland (bijna zo groot als Singapore) dat werd gecreëerd door een vulkaanuitbarsting, ergens tussen de 30.000 en 75.000 jaren geleden. Eigenlijk is Samosir geen eiland, het was verbonden met het vasteland via een nauwe landengte bij het stadje Pangururan en vervolgens doormidden gesneden via een kanaal.

Overnachting in Tabo Cottages, inclusief ontbijt

Dag 6 – Samosir, Tobameer

Vandaag bezoekt u samen met uw chauffeur een aantal Batak Toba traditionele dorpjes. Als u liever wat meer vrijheid heeft, kunt u er ook voor kiezen een brommertje of fiets te huren en op eigen gelegenheid het eiland te verkennen.

In Ambarita ziet u de oude vergaderplaats van de Sialagan Koning met een groep van 300 jaar oude stenen stoelen, waar belangrijke zaken werden besproken onder de dorpsoudsten. In Simanindo bekijkt u een Batak Toba tradionele dans en het museum gelegen in een prachtig gerestaureerd traditioneel huis. Dit was het voormalige huis van Raja Simalungun, een Batak koning, en zijn 14 vrouwen. Het dak was oorspronkelijk gedecoreerd met 10 buffelhoorns die stonden voor de 10 generaties van de dynastie. In Pangururan heeft u prachtig uitzicht over het Tobameer en kunt u bijkomen in de hot spring. In Tomok gaat u de oude tombe van Koning Sidabutar bekijken, deze Batak koning adopteerde het christelijke geloof. Naast de tombe van de koning ligt de tombe van de missionaris die de stam converteerde in de 19e eeuw en ook ligt er een oudere koninklijke Batak tombe, welke naar men zegt wordt gebruikt als vruchtbaarheidsheiligdom voor kinderloze koppels.

Als u het leuk vindt, kunt u ook een stop maken bij een school waar u de schoolactiviteiten kunt bijwonen van jonge kinderen, breng een bezoekje aan een dorpje waar nog traditioneel handweven te zien is of stop op pittoreske plekken bij traditionele Batak graven die meerdere verdiepingen tellen en versierd zijn met miniatuur Batakstijl huizen met een simpele witte kruis. De Batak graven reflecteren de animistische opvattingen van de bevolking; van het onderdak bieden aan de doden die 10 jaar na oorspronkelijk begraven te zijn, worden opgegraven en weer worden herbegraven na het polijsten van de botten.

Voor het diner vanavond kunnen wij u restaurant Maruba aanraden, hier worden onovertroffen Batak maaltijden geserveerd. Voor de internationale keuken kunnen we Jenny’s Restaurant aanraden, de absolute uitblinker hier is vis uit het meer die voor uw neus gegrild wordt en neem als afsluiter de fruit pannenkoek!

Overnachting in Tabo Cottages, inclusief ontbijt

Dag 7 – Tobameer – Padang Sidempuan

Na het ontbijt steekt u weer over met de ferry naar Prapat en rijdt u naar Padang Sidempuan.

Onderweg maakt u diverse stops, zo stopt u bij een ananas-, kruidnagel- en koffieplantage. Tevens brengt u een bezoek aan een traditionele markt bij Balige Sigur-gur. Onderweg heeft u ook nog de mogelijkheid om even te relaxen in de Sipoholon Hot Springs. Alvorens u arriveert in Padang Sidempuan geniet u van de natuur tijdens een wandeling langs de oever van de Sarulla rivier. Daarna door naar uw hotel.

Padang Sidempuan is een stad op Noord-Sumatra, een pleisterplaats in uw rondreis over Sumatra. U verblijft hier om de lange reis tussen het Tobameer en Bukittinggi te onderbreken. Het hotel waar u verblijft is het beste in de omgeving en ligt aan een wat drukke straat.

Overnachting in Mega Permata Hotel, inclusief ontbijt

Dag 8 – Padang Sidempuan – Bukittinggi

Deze ochtend start de tocht naar Bukittinggi. U passeert het tropisch regenwoud van Rimba Panti. Onderweg ziet u brutale aapjes die kokosnoten pakken. U bezoekt een peper-, vanille-, kardemom- en kaneeltuin. Bij Bonjol passeert u de evenaar. In de middag komt u aan in Bukittinggi, het charmante stadje van Minangkabau.

Voor 9 uur ‘s ochtends lijkt het moderne leven nog ver verwijderd van het marktstadje Bukittinggi. Gezegend door de natuur, weelderig en vruchtbaar. Drie vuur ademende vulkanen houden de wacht en kijken stoïcijns toe. Zongerijpte gewassen groeien groots in de rijke vulkanische aarde, kikkers bulderen in de rijstvelden en goederen worden per paardenkar naar de pasar (=markt) gebracht. Totdat het verkeer op gang komt, dan ziet u het moderne, drukke Bukittinggi. Op 930 meter boven zeeniveau gelegen is de temperatuur hier het hele jaar door aangenaam.

Overnachting in Grand Rocky Hotel, inclusief ontbijt

Dag 9 / dag 10 – Bukittinggi

U gaat deze dagen de omgeving rondom Bukittinggi verkennen. Na het ontbijt rijdt u naar Batu Sangkar via Tabek Patah, onderweg stopt u bij Rao-Rao waar u een bezoek brengt aan een traditioneel Minangkabau dorp. Ook ziet u hoe koffie op traditionele wijze gemaakt wordt. Daarna naar Pagaruyung waar u een duplicaat ziet van het Paleis van het Minangkabau Koninkrijk. Een andere mogelijkheid is om deze ochtend de Harau Vallei met zijn rijstterrassen en traditionele dorpjes te bezoeken, overleg dit met uw chauffeur. U gaat naar een plaats genaamd Taman Panorama vanwaar u het prachtige uitzicht over Ngarai Sianok Canyon, oftewel het Karbouwengat, kunt aanschouwen.

‘s Middags rijdt u terug naar Bukittinggi via Padang Panjang waar u een bezoek brengt aan Pandai Sikat Village waar u het traditionele Minangkabau handweven en houtsnijwerk zult zien. Als u weer terug bent in Bukittinggi bezoekt u fort De Kock, het museum en de markt. Na een dag van sightseeën komt u aan het einde van de middag weer terug in uw hotel.

Nog meer tips voor uw verblijf in Bukittinggi:

Fietstocht
Vanaf het dorpje Kota Baru start u met een geweldige fietstocht. Per mountainbike rijdt u over smalle wegen, passeert u dorpjes en krijgt u een indruk van de bezigheden van de lokale bevolking. U fietst naar de voet van de Merapi vulkaan, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de rijstvelden en de stad Bukittinggi. U brengt onder andere een bezoekje aan een zilversmederij. De fietstocht duurt zo’n 4 uur en is grotendeels bergafwaarts of vlak.

Jam Gadang
Dit is een klokkentoren in het centrum van Bukittinggi, ook wel West-Sumatra’s Big Ben genoemd. Vanaf de klokkentoren kunt u doorlopen naar de gezellige marktjes in de buurt die zich rondom de klokkentoren bevinden.

Gua Jepang
Gua Jepang zijn de Japanse tunnels uit de tweede wereldoorlog. De Japanners veroverden het eiland begin 1942. Het plan was om een ondergronds hoofdkwartier aan te leggen voor het Japanse leger. Het gangenstelsel is nooit in gebruik genomen.

Dansvoorstelling
Bezoek in de avond een dansvoorstelling van traditionele Minangkabau dansen. Dit is elke avond van 21:00 tot 22:00 in het centrum van de stad, niet ver van de Jam Gadang klokkentoren.

Overnachtingen in Grand Rocky Hotel, inclusief ontbijt

Dag 11 – Bukittinggi – Padang

Na het ontbijt gaat u op weg naar Padang. U rijdt via Padang Panjang, onderweg stopt u bij de Anai waterval. Vervolgens wordt u naar de luchthaven van Padang gebracht, waar u afscheid neemt van uw chauffeur. Hier stapt u op de vlucht richting Nederland. Einde van een droomreis..

Prijsindicatie

De prijs voor deze reis is op dit moment nog op aanvraag.

Inbegrepen: alle overnachtingen, vermelde maaltijden, aankomsttransfer van de luchthaven van Medan naar uw hotel, auto met chauffeur op Sumatra van dag 2 t/m dag 11, tol en parkeergelden, ferry Prapat – Samosir

Niet inbegrepen: vliegtickets, optionele activiteiten, entreegelden bezienswaardigheden, eventuele camera/video fees, fooien, persoonlijke uitgaven, overige maaltijden

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!