Individuele rondreis Indonesië:

Het kloppende hart van de Javaanse cultuur

Als Jakarta Java’s financiële en industriële kracht is, is Yogyakarta de ziel. Centraal staand voor het artistieke en intellectuele erfgoed, is dit de plaats waar de Javaanse taal op z’n puurst wordt gesproken, waar de kunst het mooist is en waar de tradities het meest zichtbaar zijn. Yogya blijft de nummer één toeristenstad van Java, met talloze hotels, restaurants en attracties. Daarnaast is het de ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van de bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder de meest belangrijke Indonesische archeologische bouwwerken: de Borobudur en Prambanan! Een bezoek aan Yogyakarta en omgeving is een absolute must tijdens uw rondreis over Java, Indonesië.

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.

Route rondreis Java: Magelang (Borobudur) – Losari – Yogyakarta

Dag 1 – Aankomst Yogyakarta – Magelang (Borobudur)

Welkom in Yogyakarta! Yogyakarta staat bekend als een van ‘s lands culturele hoofdbestemmingen, evenals het centrum van educatie vanwege de grote hoeveelheid universiteiten in de stad. De rijke cultuur en educatie heeft ertoe geleid dat dit het thuis is van enkele van de meest creatieve personen in het land met muziek en kunst door de gehele stad.

Uw rondreis over Java is begonnen. Bij aankomst in Yogyakarta wordt u opgehaald en naar uw hotel in de omgeving van de Borobudur gebracht.

Overnachting nabij de Borobudur, inclusief ontbijt

Dag 2 – Magelang

Deze ochtend, al voor zonsopkomst, gaat u met uw gids op pad naar de befaamde Borobudur. Heel bijzonder, u maakt hier de zonsopkomst mee! Niet alleen de mist en het licht op dit uur is sereen, het is ook een speciaal moment om dit oude monument te ontdekken voordat er massa’s andere toeristen zijn. Borobudur is 300 jaar ouder dan Angkor Wat en 200 jaar ouder dan de Notre Dame. ‘Ontdekt’ in 1815 is het bouwwerk opgegraven en in zijn originele glorie hersteld. De stenen reliëfs geven een duidelijk kijkje in de Boeddhistische geloofsleer en het Javaanse leven van 1000 jaar geleden. U heeft voldoende tijd om rond te slenteren door dit fabuleuze monument. Na het ontdekken van de Borobudur heeft u de rest van de morgen vrije tijd in uw fijne hotel.

’s Middags gaat u de omgeving verkennen per fiets. Fietsen in dit gebied geeft u de gelegenheid om het echte landelijke leven en de cultuur te zien vanuit een ander perspectief. Geniet van de kinderen die naar de kant van de weg rennen en u begroeten. Het is een geweldige ervaring! U bezoekt omliggende dorpjes en leert veel over de Javaanse cultuur. U maakt onderweg diverse stops, waaronder bij een bamboetuin, bamboehuis en een lokaal kruidnagelbedrijfje.

Overnachting nabij de Borobudur, inclusief ontbijt

Dag 3 – Magelang – Losari

Deze morgen na het uitchecken, rond half 11, ontmoet u uw gids en rijdt u naar Magelang voor een bezoek aan het OHD Museum. OHD is een privé museum voor moderne en hedendaagse Indonesische kunst, opgericht en eigendom van de bekend kunstverzamelaar Dr.Oei Hong Djien (OHD) met een collectie van meer dan 2000 kunstwerken, variërend schilderijen, tot beeldhouwwerken, tot nieuwe media kunst. De museumcollectie vertegenwoordigt de kern van de moderne en hedendaagse Indonesische kunst.

’s Middags zet u de trip voort naar Kembang Kuning waar de Selogriyo tempel gelegen is. Dit ligt op ongeveer een uur rijden naar het startpunt voor een soft trekking. De tempel zelf is niet heel bijzonder, het is de reis er naartoe die telt! Om de tempel te bereiken wandelt u ongeveer 2 km. De soft trekking start vanaf de helling van Mount Sumbing (3371m) in een groen weelderig tropisch woud, totdat u de tempel bereikt. Landschappen met rijstterrassen trekken aan beide kanten aan u voorbij.

Vervolgens rijdt u naar 5*-resort MesaStila Wellness Retreat (voorheen Losari Coffee Plantation). Dit unieke verblijf ligt 900 meter boven de vlaktes van Centraal Java en wordt omgeven door 8 vulkanen. Tijdens de Nederlands koloniale periode was dit een actieve koffieplantage van 22 hectares. Jarenlang was het terrein verlaten en onbeheerd. Dit stukje erfgoed is nu gerestaureerd en getransformeerd in een exclusief eco-resort en spa met buitengewone faciliteiten in een mix van koloniale, Javaanse en hedendaagse architectuur. Alle privévilla’s en de publieke ruimtes zijn verstopt tussen de weelderige groene beplanting. De eerste indruk van bezoekers is vaak terug te gaan in de tijd naar het leven op een Javaanse koffieplantage. De sfeer is relaxed, sereen en doet denken aan voorbije tijden. Geniet de rest van de dag in dit geweldige resort!

Overnachting in Losari, inclusief ontbijt

Dag 4 – Losari

Deze dag is ter vrije besteding, zodat u kunt deelnemen aan het dagelijkse activiteitenprogramma voor de gasten van het resort.

De ochtend start met een traditionele ‘Jamu’. Jarenlang hebben de inwoners van Java geëxperimenteerd met vele soorten natuurlijk bladeren, bloemen en wortels om de medicinale en verjongende werking te ontdekken, ook wel Jamu genoemd. Yoga wordt aangeboden bij de Sasana Paviljoen. Na de yoga wordt een tour over de oude Losari koffieplantage aangeboden. U zult leren over het groeien, oogsten en de productie van koffie, tevens gaat u natuurlijk de koffie proeven in het plantagerestaurant.

Overnachting in Losari, inclusief ontbijt

Dag 5 – Losari – Yogyakarta

Geniet van het ochtendbriesje bij uw hotel. Na het uitchecken vertrekt u met uw gids naar het resortstadje Kaliurang, gelegen op 15 mijl ten noorden van Yogyakarta aan de zuidelijke helling van Mount Merapi. Mount Merapi is een van de jongste en meest actieve vulkanen van Indonesië. De naam betekent ‘Berg van Vuur’, 300 dagen per jaar komt er rook uit de vulkaan. U brengt tevens een bezoekje aan een Javaans cultureel museum, de Ullen Sentalu in Kaliurang, om te zien en te leren over de Javaanse cultuur en geschiedenis. Daarna even relaxen tijdens de lunch bij Boukenhoff Restaurant.

Vervolgens wordt u naar uw hotel gebracht in de binnenstad van Yogyakarta.

Overnachting in Yogyakarta, inclusief ontbijt

Dag 6 – Yogyakarta

Rond 10 uur deze ochtend ontmoet u uw chauffeur voor een bezoek aan Kotagede waar u de Javaanse cultuur en erfgoederen kunt zien. Historisch gezien was Kotagede de hoofdstad van het oude Mataram Koninkrijk dat in het verleden het centrum werd van cultuur en economie. In dit gebied ziet u de traditionele huizen die de combinatie van stijlen van het Javaanse Hindoeïsme en Moslim reflecteren. Tijdens de wandeling ervaart u hoe batik wordt gemaakt. De beroemde zilver handwerk industrie ligt ook in dit gebied, u kunt zien hoe unieke creaties worden gemaakt. Aan het einde van deze trip gaat u lunchen, de lunch bestaat uit traditionele gerechten (inbegrepen).

Later deze middag rijdt u naar het Prambanan Tempel Complex. Deze hindoeïstische tempelstad is gebouwd tussen de achtste en tiende eeuw om Shiva te eren en het vult de Boeddhistische tempelstad van de Borobudur aan. U begint met het bekijken van Candi Shiva Mahadeva, de grootste en meest verfijnde van de tempels van Prambanan. Daarnaast staan Candi Brahma en Candi Vishnu, en iets verder noordelijk staat Candi Sewi die u eveneens kunt bekijken. Ga verder naar het noorden naar de Plaosan groep van tempels. Dit gedeelte bestaat uit twee grotere, identieke tempels die gerestaureerd zijn, evenals de ruïnes van zo’n 130 kleinere stupa’s en tempels. Eindig uw ontdekkingstocht van Prambanan met de zuidelijke groep tempels waaronder Candi Sajiwan. U blijft deze avond bij Prambanan voor openlucht balletvoorstelling van Ramayana, een Hindoeïstisch epos. Daarna terug naar uw hotel in Yogyakarta.

Overnachting in Yogyakarta, inclusief ontbijt

Dag 7 – Yogyakarta

In de loop van de ochtend wordt u opgehaald door uw Engelssprekende chauffeur voor een tour door de stad. Uw eerste stop is de Kraton, het paleis van de Sultan van Yogyakarta. U bent getuige van de ruïnes van Taman Sari, het Waterpaleis. Yogyakarta is tevens het centrum van handwerkmarkten. Geniet van een bezoekje aan batik textiel en kunststudio’s waar Yogya om bekend staat. De volgende stop is het Sonobudoyo Museum waar u een geweldige collectie van Javaanse maskers, textiel en poppen treft. Daarna naar Winotosastro om te leren over de diepe Javaanse filosofie achter sommige baktikpatronen. U ontdekt hoe te tekenen met hete wax op katoen en maakt uw eigen batik creatie.

Deze avond ontdekt u de lokale culinaire geheimen over straatvoedsel en de authenticiteit hiervan. Voor de meeste reizigers staat Yogyakarta bekend als cultureel centrum van Java, maar Yogya heeft ook veel te bieden voor de voedselliefhebber! U wordt meegenomen op een Javaans voedsel avontuur om lokale lekkernijen te ontdekken en u te mengen onder de lokale bevolking. U loopt vanaf het Tugu Monument of pakt een becak (fietstaxi), onderweg ziet u traditionele en moderne ‘angkringan’, oftewel eetstalletjes en gaat u naar het gebied dat bekend staat voor Kopi Joss, een speciaal soort koffie. Hierna bent u er klaar voor om zich in de drukte van Jalan Malioboro te begeven en als u wilt kunt de beroemde bakmi (bami) van Pak Pele (genoemd naar de beroemde voetballer) bij de North Alun-Alun (plein) proberen. Hierna door naar het Wijilan gebied waar u verschillende soorten van het Javaanse gerecht gudeg (jackfruit curry) proeft. De vorige gerechten waren enkel voorgerechten, om deze culinaire reis tot een goed einde te brengen gaat u naar een angkringan restaurant die populair is bij studenten. Hier kunt u kiezen uit diverse vers gemaakte gerechten die voor uw neus bereid worden.

Overnachting in Yogyakarta, inclusief ontbijt

Dag 8 – Yogyakarta – Einde

Na het ontbijt checkt u uit bij uw hotel. Vandaag vervolgt u uw rondreis over Java, kunt u verder reizen naar een andere eiland van Indonesië of eindigt uw reis in Yogyakarta.

Prijsindicatie

De prijs voor deze reis is op aanvraag.

Inbegrepen: alle overnachtingen, vermelde maaltijden, vermelde vervoer

Niet inbegrepen: vliegtickets, optionele activiteiten, entreegelden, eventuele camera/video fees, fooien, overige maaltijden, persoonlijke uitgaven

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!