Individuele rondreis Borneo:

Koppensnellers en Iban longhouses in Batang Ai

Vraag een willekeurig iemand in Kuching waar nog authentieke longhouses te vinden zijn die nog zo min mogelijk beïnvloed zijn door het moderne leven, en het antwoord is in de meeste gevallen hetzelfde: Batang Ai. De meeste nederzettingen kunnen alleen bereikt worden per boot. Deze afgelegen regio, gelegen op ongeveer 250 km (+/- 4,5 uur per auto) ten zuidoosten van Kuching, kunt u niet echt bezoeken zonder gids. Maar als u oprecht geïnteresseerd bent in het ervaren van de Iban cultuur, dan wordt de moeite rijkelijk beloond! De Iban zijn de oorspronkelijke bewoners van Sarawak en waren vroeger berucht als gevaarlijke koppensnellers. Het Batang Ai National Park maakt onderdeel uit van een enorm verbonden gebied van beschermd regenwoud (240 km²). Dit regenwoud heeft de hoogste dichtheid van wilde orang-oetans in Centraal-Borneo (het spotten van deze dieren wordt niet gegarandeerd, maar is hier niet zeldzaam). Dit gebied is tevens het thuis van gibbons, neushoornvogels en langoeren (aapsoort). Een bezoek aan de Iban stammen in Batang Ai is een absolute aanrader tijdens uw rondreis over Borneo, Maleisië.

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.

Route rondreis Sarawak: Kuching – Lemanak – Batang Ai – Kuching

Dag 1 – Kuching – Lemanak

Deze spannende dag start met een plezierige rit naar het Semenggoh Orangutan Centre. Loop door het mooie bos naar het voederplatform waar u de orang-oetans voorbij ziet zwaaien vanuit de bomen voor het voederen. Dit is een zeldzame kans om zo dichtbij de orang-oetan te komen! Daarna rijdt u in vier uur verder naar het geweldige platteland van Sarawak, u passeert groene wouden en rubber- en peperplantages. U maakt een stop in het stadje Serian voor een bezoekje aan een boerenmarkt. Onderweg maakt u gebruik van de lunch. Daarna rijdt u nog twee uur door naar de Lemanak rivier. Vanaf hier wordt u in 40 minuten per longtail boot naar het Longhouse gebracht. Vele van de longhouses hier staan op ijzeren palen en ieder longhouse bevat diverse familiekamers. De gemeenschap wordt geregeerd door een Hoofdman en een raad van Ouderen. De meeste Ibans zijn simpele telers van rijst en pepers. ’s Avonds zult u een traditioneel diner ervaren, zoals de locals gewend zijn; zittend op een met matten beklede vloer. Vanavond overnacht u in een heuse traditionele longhouse.

Overnachting in Lemanak

Dag 2 – Lemanak – Batang Ai

Na het ontbijt gaat u samen met de locals een blaaspijp proberen, een jachtuitrusting die tegenwoordig nog zelden gebruikt wordt. U maakt een wandeling door de natuur met een lokale gids en heeft de kans iets op te steken over medicinale planten, eetbare vruchten, jungle varens en de landbouwactiviteiten van de gemeenschap. Geniet van een geweldige dag en van de picknick lunch bij de rivier in lokale stijl. Na de lunch vertrekt u per longboat en zakt u de rivier af naar uw auto. U rijdt vervolgens naar de Batang Ai Hydro Dam waar u aan boord gaat van een motorboot die u in 10 minuten naar de overkant brengt naar het Batang Ai Longhouse Resort voor het diner en de overnachting.

Overnachting in Batang Ai

Dag 3 – Batang Ai – Kuching

In de ochtend kunt u nog gebruik maken van de activiteiten die door het resort aangeboden worden. Ga heerlijk zwemmen in het zwembad of het meer. ’s Middags rijdt u terug naar Kuching, onderweg luncht u.

Prijsindicatie

De prijs voor deze reis is op dit moment nog op aanvraag.

Inbegrepen: alle overnachtingen, vermelde maaltijden, vermelde activiteiten en vervoer, Engelssprekende gids

Niet inbegrepen: vliegtickets, optionele activiteiten, entreegelden, eventuele camera/video fees, fooien, overige maaltijden, persoonlijke uitgaven

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!

Bovenstaande voorbeeldreis geeft u een idee van wat er mogelijk is tijdens een rondreis over Borneo en is bedoeld als suggestie en ter inspiratie. Prijs is op aanvraag en afhankelijk van reisperiode, aantal reizigers, reisduur, enz. Wilt u de rondreis inkorten, verlengen of meerdere bouwstenen in één reis combineren, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij stellen uw vakantie naar Maleisisch Borneo met veel plezier volledig samen op basis van uw wensen en behoeften en geven u hierin een passend advies. Geen rondreis is hetzelfde! Wij informeren u met alle plezier over de mogelijkheden.

Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan

wij nemen graag de tijd voor u