Individuele rondreis Indonesië:

Het beste van Sulawesi met paradijselijk Togian

Ontdek het beste van Sulawesi, een authentiek en bijzonder Indonesisch eiland. Er is veel te zien en te beleven. Ervaar prachtige natuur, culturele hoogtepunten en de mooiste onderwaterwereld. Bezoek de dodencultuur van Tana Toraja, sta oog in oog met de Tarsier in Tangkoko NP en ga snorkelen of duiken bij de Togian en Bunakan eilanden. Welke highlights mag u absoluut niet missen tijdens de vakantie naar Sulawesi? Puur Azië maakt de keuze gemakkelijk voor u, wij hebben een rondreis voor u samengesteld waarbij u alle hoogtepunten van Sulawesi bezoekt. Deze individuele rondreis is een absolute aanrader wanneer u het beste van Sulawesi wilt zien en beleven!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.


Route rondreis Sulawesi: Makassar – Malino – Bira – Sengkang – Tana Toraja – Pendolo – Tentena – Ampana – Togian, Kadidiri – Luwuk – Tomohon – Tangkoko – Bunaken

Dag 1 – Aankomst Makassar

Uw bijzondere rondreis over Sulawesi gaat beginnen! Na aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u naar uw hotel in het centrum van de stad gebracht. Als er voldoende tijd is kunt u onderweg een stop maken bij de oude haven (u betaalt een kleine entree).

Overnachting in Favehotel Losari, 3*, inclusief ontbijt

Dag 2 – Makassar

Deze dag is ter vrije besteding.

Excursietip:
Bezoekt u met een lokale gids per becak (fietstaxi)/taxi/openbaar vervoer twee markten in Makassar waar u inkopen doet voor de kookcursus. Hierna vaart u per lokale pont naar het dorp La’kkang, waar de kookles plaatsvindt in de traditionele keuken van een lokaal Buginees huis. La’kkang is een uniek dorp dat weliswaar midden in de stad Makassar ligt, maar omringd wordt door rijstvelden, visvijvers en groene tuinen. U waant zich op het platteland! In dit dorp treft u merendeel traditionele Buginese huizen op palen aan. Als u geen zin heeft om mee te koken kunt u zich uiteraard te goed doen aan de lekkere hapjes en gerechten. De lunch is inbegrepen.

Overnachting in Favehotel Losari, 3*, inclusief ontbijt

Dag 3 – Makassar – Malino

Vanaf Makassar rijdt u in +/- een uur naar het startpunt van de Maros trip. U wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoekt u een lokale familie waar u een lunch krijgt voorgeschoteld (inbegrepen). Daarna vaart u per kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto. Vervolgens rijdt u verder naar Malino.

Malino ligt op ca. 80 km (2,5-3 uur rijden) van Makassar, op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. U slaapt hier op een uniek plekje, comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, 3*, inclusief ontbijt

Dag 4 – Malino – Bira

Deze ochtend tijdens uw individuele rondreis over Sulawesi maakt u een korte, maar mooie wandeling. Het gebied rondom Malino bestaat uit een weelderig en groen landschap met ontelbare rijstvelden, omgeven door bergen, valleien, rivieren en watervallen. Het is een heuvelachtig gebied, houd dus rekening met stijgingen en dalingen tijdens de wandeling.

Daarna een rit van bijna 6 uur. U passeert de mooiste rijstvelden. In de buurt van Bira bezoekt u de traditionele pinisi scheepsbouw.

Overnachting in Bara Beach Bungalows, 3*, inclusief ontbijt

Dag 5 – Bira

Deze dag is ter vrije besteding. Trek er vandaag met een bootje op uit om te gaan snorkelen. Het beste koraal ligt bij een eilandje voor de kust. U kunt lunchen op het eiland bij een lokale warung (niet inclusief). Er vaart geen gids mee, maar de bemanning kan u naar de beste snorkelplekken brengen.

Overnachting in Bara Beach Bungalows, 3*, inclusief ontbijt

Dag 6 – Bira – Sengkang

U verlaat in de ochtend het plaatsje Bira en volgt een zeer smalle kustweg. Overal ziet u vissershuizen staan en passeert ruige kusten en witte zandstranden. Onderweg krijgt u een heerlijk Buginese lunch geserveerd in een lokaal huis. In de namiddag arriveert u in Sengkang.

Overnachting in BBC Hotel, 3*, inclusief ontbijt

Dag 7 – Sengkang – Tana Toraja, Rantepao

Deze ochtend tijdens uw rondreis over Sulawesi maakt u met een gids een excursie naar het Tempemeer. U ziet vissers, vele vogels en bezoekt een van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoekt u met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken.

Hierna neemt de gids afscheid en rijdt u verder, samen met alleen uw chauffeur, naar Toraja, nog een rit van 3-4 uur.

Overnachting in Luta Resort Toraja, 3,5*, inclusief ontbijt

Dag 8 / dag 9 – Tana Toraja, Rantepao

Samen met gids en chauffeur verkent u deze dagen de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met uw gids waar u naartoe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen.

Absoluut hoogtepunt in dit gebied is de bijzondere dodencultuur van Tana Toroja. Er wonen diverse etnische groeperingen in het gebied. De traditionele huizen, oftewel Tongkanan, zijn prachtig met zadeldaken in de vorm van buffelhoorns. De Toraja geloven in voorouderverering en bijzonder zijn dan ook de kleurrijke begrafenisceremonieën. Ook treft u er oude hangende graven en graven in grotten met houten tau-tau poppen ervoor die de overledenen voorstellen en die de graven bewaken. In de babyboom werden baby’s begraven.

Voor de avontuurlijke reiziger is het mogelijk om in dit gebied (meerdaagse) trekkingen te doen en/of te gaan raften.

Overnachting in Luta Resort Toraja, 3,5*, inclusief ontbijt

Dag 10 – Tana Toraja, Rantepao – Pendolo

In de vroege ochtend verlaat u Torajaland en rijdt u verder noordelijk (alleen met chauffeur). Via een bochtige bergweg bereikt u na enkele uren de kust, deze volgt u tot na het middaguur waarna u weer de beboste bergen inrijdt. U passeert een waterval en kunt stukjes langs de weg wandelen om de benen te strekken. Tegen het einde van de middag bereikt u het kleine plaatsje Pendolo dat aan de zuidoever van het Posomeer ligt.

Overnachting in Mulia Poso Lake Hotel, 1*, inclusief ontbijt en diner

Dag 11 – Pendolo – Tentena

In de ochtend wordt u door een lokale gids opgehaald en stapt u aan boord van een gecharterde boot. U volgt de oostoever en maakt enkele stops waarbij u via een dorpje naar een waterval loopt en vervolgens naar een uitzichtpunt. Rond het middaguur arriveert u in uw guesthouse, dat eveneens aan het strand van het Posomeer ligt. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt lekker zwemmen in het meer.

Overnachting in Tando  Bone Bungalows, 2,5*, inclusief ontbijt en diner

Dag 12 – Tentena

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt een bezoek brengen aan de Saluopa waterval. Een wandelpad brengt u naar deze prachtige, door jungle omringde waterval waar u kunt badderen en via smalle paadjes hoger op kunt klimmen.

Overnachting in Tando  Bone Bungalows, 2,5*, inclusief ontbijt en diner

Dag 13 – Tentena – Ampana

U rijdt vandaag in ongeveer 6 uur naar Ampana. Het kleine Ampana is een pleisterplaats op weg naar de Togian eilanden. Er is weinig te doen, u treft er enkele eenvoudige lokale restaurantjes.

Overnachting in Marina Cottages, 1*, inclusief ontbijt

Dag 14 – Ampana – Togian, Kadidiri

Om 09.00 uur vaart u per ferry naar de Togian eilanden. In de middag arriveert u in Wakai. Hier wordt u opgehaald door een bootje van het resort. Vervolgens vaart u naar het dichtbijgelegen Kadidiri. De rest van de dag is ter vrije besteding.

De Togian eilanden zijn gelegen in de Tomini Bay middenin Sulawesi en behoren tot de mooiste eilanden van Indonesië. Er komen relatief weinig toeristen naar dit gebied vanwege de lastige bereikbaarheid. U treft er witte zandstranden, palmbomen en helderblauw water met schitterend koraal en vissen. De eilanden zijn ideaal voor degenen die houden van relaxen en van de prachtige onderwaterwereld.

Tijdens uw verblijf op de Togian eilanden is er niet 24 uur elektriciteit, meestal wordt de generator aangezet tussen 17:30 uur en 23:00 uur. Ook telefonisch bereik is vrijwel niet aanwezig. U verblijft in bungalows op een prachtig stukje strand.

Overnachtingen in Black Marlin Dive Resort, 3*, inclusief ontbijt, lunch & diner

Dag 15 / dag 16 – Togian, Kadidiri

Deze dagen zijn ter vrije besteding waarbij u kunt genieten van zon, zee en strand op Kadidiri. Regelt u ter plaatse snorkel- en/of duiktripjes.

Overnachtingen in Black Marlin Dive Resort, 3*, inclusief ontbijt, lunch & diner

Dag 17 – Togian, Kadidiri – Luwuk

Vandaag verlaat u Kadidiri en vaart u terug naar Wakai. Hier stapt u over op de publieke ferry en vaart u naar Ampana. In Ampana wordt u opgehaald en naar Luwuk gebracht.

Overnachting in Estrella Hotel, 3*, inclusief ontbijt

Dag 18 – Luwuk – Manado – Tomohon

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Luwuk gebracht (transfer). Vervolgens vliegt u naar Manado, met overstap in Makassar. Aangekomen in Manado wordt u opgehaald op de luchthaven en rijdt met stops in Minahasa en bij een hot spring naar Tomohon.

Overnachting in Gardenia Country Inn, 3*, inclusief ontbijt

Dag 19 – Tomohon

In de ochtend bezoekt u eerst de grote markt van Tomohon. Aansluitend rijdt u tot dichtbij de top van de Mahawu vulkaan, met een flinke trap bereikt u de top en het kratermeer waar u bij helder weer prachtige vergezichten heeft. U kunt nu via een ander wandelpad naar beneden lopen of terug naar de auto en andere typische bezienswaardigheden bezoeken, waaronder de eeuwenoude Minahasa graven en het dorp Woloan waar volledige houten huizen op maat gemaakt worden en later verscheept.

Een typische Minahasa lunch wordt geserveerd in een open pondok aan de bosrand. Een bad in de natuurlijke warm waterbronnen van Soputan is een heerlijke manier om de dag af te sluiten. Mogelijke entrees en donaties betaalt u zelf.

Voor de avontuurlijke reiziger is het mogelijk om in dit gebied te gaan raften.

Overnachting in Gardenia Country Inn, 3*, inclusief ontbijt

Dag 20 – Tomohon – Tangkoko

In de loop van de ochtend verlaat u Tomohon en rijdt u naar het oosten. De rit naar het Tangkoko-Batuangus park duurt ongeveer 3 uur. In de namiddag/avond maakt u onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos (maximaal 2 uur) waarbij u op zoek gaat naar tarsiers, half aapjes ter grote van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten en keren in de vroege ochtend weer terug.

Overnachting in Tangkoko Hill Cottage, 1,5*, inclusief ontbijt & diner

Dag 21 – Tangkoko – Bunaken

Vandaag brengt u in de vroege ochtend wederom een bezoek aan de jungle. Tijdens een wandeling gaat u op zoek naar apen, neushoornvogels, buideldieren, etc. Deze wandeling duurt ca. 3 uur (als u langer dan 3 uur wandelt betaalt u extra).

Hierna rijdt u door naar de haven van Manado (ca. 2 uur) waar u per shuttle boot (samen met andere reizigers) naar Bunaken eiland zal worden gebracht.

De koraaltuinen van nationaal park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van 5 kleine eilanden voor de kust van Manado en het Arakan rif, dat ten zuiden van de stad ligt. De 5 eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain. Het marinereservaat Bunaken is ook een paradijs voor snorkelaars, aangezien het kleurrijkste onderwaterleven zich tussen de 5 en 15 m onder de zeespiegel afspeelt.

Het eiland Bunaken is wereldberoemd vanwege de spectaculaire koraalwanden. Hier treft u redelijk wat accommodaties aan, sommige wat eenvoudiger dan andere. Het strand is gelig en er zijn veel mangrove bossen. Bij hoog water kunt u er snorkelen vanaf het strand.

Overnachting in The Village Bunaken, 3*, inclusief ontbijt, lunch & diner

Dag 22 / dag 23 – Bunaken

Deze dagen zijn ter vrije besteding om te genieten van zon, zee een strand en de adembenemende koraalriffen. Gaat u zeker snorkelen of duiken!

Overnachting in The Village Bunaken, 3*, inclusief ontbijt, lunch & diner

Dag 24 – Vertrek Bunaken – Manado

U vertrekt vandaag naar de luchthavan van Manado per shuttleboot (samen met andere reizigers) en auto. Hier stapt u op de vlucht richting Nederland. Einde van een droomreis…

Prijsindicatie

De prijs voor deze reis is op aanvraag.