Individuele rondreis Indonesië:

Traditioneel Flores, Komodo & Sumbawa

Op zoek naar een niet toeristisch deel van Indonesië? Ontdek de authentieke Kleine Soenda Eilanden: Flores, Komodo en Sumbawa. De eilandengroep, ook wel Nusa Tenggara genoemd, zijn de gordel van eilanden ten oosten van Bali. Tijdens deze rondreis ontdekt u eerst Flores, met een unieke cultuur van christendom en animistische tradities. U bezoekt authentieke dorpjes, heeft uitzicht over de kratermeren van de Kelimutu-vulkaan en ontmoet traditionele stammen. Daarna per boot naar Komodo en Rinca waar u oog in oog zult staan met de Komodovaraan. Tot slot naar het minder bekende, voornamelijk islamitische Sumbawa met een geheel eigen cultuur. Welke highlights mag u niet missen tijdens een rondreis over Flores, Komodo en Sumbawa? Puur Azië maakt de keuze gemakkelijk, wij hebben een rondreis voor u samengesteld waarbij u alle hoogtepunten bezoekt. Deze individuele rondreis is een aanrader wanneer u het beste van Flores, Komodo en Sumbawa wilt zien en beleven!

Bekijk hieronder reisroute en prijsindicatie.


Reisduur: 16 dagen
Route rondreis Flores, Komodo & Sumbawa: Flores, Maumere – Moni – Kelimutu-vulkaan – Riung – Bajawa – Ruteng – Labuan Bajo – Komodo – Sumbawa, Bima – Huu – Sumbawa Besar – Lombok

Dag 1 – Aankomst Flores, Maumere

Uw bijzondere rondreis over de Kleine Sunda Eilanden gaat beginnen! Per binnenlandse vlucht vliegt u van Bali naar Maumere op het eiland Flores. Na aankomst op de luchthaven van Maumere wordt u vervolgens door chauffeur en auto naar uw hotel gebracht en is de rest van de dag ter vrije besteding (u heeft geen transport meer tot uw beschikking).

Overnachting in Sea World Club Beach Resort, 3*, inclusief ontbijt

Dag 2 – Maumere

Vrije dag om naar eigen wens in te delen, u heeft geen vervoer tot uw beschikking.

Optioneel kunnen we een snorkeltrip voor u plannen:
Even ten noordoosten van Maumere bevinden zich verschillende kleine eilandjes omzoomd door een wit zandstrand (het strand op het vasteland is grijzig van kleur). U kunt hier uitstekend snorkelen en duiken. 25 jaar geleden werd een groot deel van het koraal vernietigd door een grote vloedgolf, maar tegenwoordig is er veel koraal aangegroeid en is het gebied weer de moeite waard om te bezoeken. U vaart er eerst met een boot naar toe en krijgt vervolgens de gelegenheid om te gaan snorkelen. Een barbecuelunch zal ‘s middags op het strand bereid en genuttigd worden.

Overnachting in Sea World Club Beach Resort, 3*, inclusief ontbijt

Dag 3 – Maumere – Moni

Vandaag rijdt u verder naar Moni, deze rit neemt zo’n 4 à 5 uur in beslag zonder stops. Kort na Maumere verlaat u eerst de doorgaande weg en rijdt u vervolgens in korte tijd naar het dorpje Lepo Lemo waar een vrouwengroep aan u toont hoe er geweven wordt en hoe de draden worden afgebonden. U wordt er ontvangen met een korte dansvoorstelling.

Vervolgens brengt u een bezoek aan het Koka strand, gelegen in een mooie baai waar u kunt gaan zwemmen. Vanaf een heuvel die u omhoog klimt heeft u een prachtig uitzicht over het Koka strand. Een lekkere lokale lunch in een kleine warung is inbegrepen. Vanaf hier vervolgt u tot slot de route via een bergachtige weg naar Moni, aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

Overnachting in Kelimutu Eco Lodge, 2*, inclusief ontbijt

Dag 4 – Moni – Kelimutu-vulkaan – Riung

Heel vroeg in de ochtend vertrekt u vandaag samen met een lokale gids naar de Kelimutu-vulkaan. Het laatste stuk van de vulkaan klimt u omhoog via een breed pad en een lange trap (+/- 30 minuten). Kelimutu betekent ‘Berg der geesten’. Bovenaan bent u vervolgens getuige van een prachtige zonsopkomst en ziet u de drie meren opdoemen. Elk meer heeft een net iets andere kleur, deze kleuren veranderen regelmatig.

Daarna wandelt u hetzelfde pad weer terug naar de auto en rijdt u vervolgens naar het beginpunt van een mooie wandeling van ca. 1,5 uur over een smal pad en langs dorpjes. Onderweg geniet u van prachtige uitzichten en bezoekt u een waterval. Bij de waterval staat uw chauffeur met auto u op te wachten om u naar tot slot Riung te brengen.

De rit naar Riung duurt nog zo’n 6 tot 7 uur. Onderweg stopt u bij een traditioneel Saga dorpje gelegen tegen een bergwand tussen Detusoko en Ende. In het Saga dorpje staan ongeveer 20 traditionele huizen en er leven drie verschillende stammen in het dorp. Sommige huizen mogen niet door vrouwen worden betreden. Soms kan het voorkomen dat het dorp vrij leeg is, aangezien de bewoners op de velden werken gedurende de dag. Alleen de oudere vrouwen zijn dan in het dorp te vinden. Een lokale gids begeleidt u en u krijgt koffie en thee geserveerd in een lokaal huis.

Overnachting in Delmar Café, 1*, inclusief ontbijt

Dag 5 – Riung

In de ochtend wordt u naar de steiger gebracht waar u aan boord stapt van een gemotoriseerde boot die u naar het National Seapark Kepulauan Tujuh Belas, oftewel het zeventien eilanden park, brengt. U vaart vervolgens naar een mooi, met wit strand omzoomd, eilandje waar u goed kunt snorkelen en waar u een heerlijke lunch geserveerd krijgt. Vooraf of erna (afhankelijk van de stromingen en het tij) bezoekt u tevens nog een ander eiland waar u mangrovebossen kunt zien en vele vliegende honden die in de bomen hangen te slapen.

Overnachting in Delmar Café, 1*, inclusief ontbijt

Dag 6 – Riung – Bajawa

Vandaag reist u verder naar Bajawa, de rit duurt gemiddeld zo’n 4 tot 5 uur. Als de weg in goede conditie is kan het sneller, maar als deze in slechte conditie is kan het zelfs wat langer duren!

Optioneel kunt u onderweg een bezoek brengen aan het traditionele Tutubhada dorp:
U rijdt eerst een stukje terug in de richting van Mbay, alvorens u via een prachtige landelijke weg doorrijdt naar het westen. Tutubhada is nog een van de weinige plekken waar de traditionele Nagekeo huizen staan. Om de unieke cultuur te bewaren is er een serie van 17 rituelen om een nieuw of gerenoveerd huis in te wijden. U wordt warm ontvangen door de bewoners met een traditionele dans en heeft even de tijd om rond te kijken alvorens u verder rijdt naar Bajawa.

Bajawa is hoog en koel gelegen in een van de meest traditionele gebieden van het eiland Flores en is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de traditionele Ngada dorpen in de omgeving. In het plaatsje zijn enkele hotels en restaurants te vinden.

Overnachting in Manulalu Bed & Breakfast, 2*, inclusief ontbijt

Dag 7 – Bajawa

Met auto, chauffeur en een lokale gids brengt u vandaag eerste een bezoek aan het dorp Bena. Bena is een traditioneel dorpje van de Ngada stammen. Deze bevolkingsgroep leeft in harmonie met de natuur en hun voorouders. Bena is het meest bezochte dorp in de Ngada streek. Ondanks de populariteit is het dorp zeker de moeite van een bezoek waard. Aansluitend kunt u vervolgens een wandeling maken van 1,5 à 2 uur langs een tweetal andere traditionele dorpjes.

Na afloop wordt u opgehaald door uw auto met chauffeur en rijdt u verder naar de warmwaterbronnen van Malanage waar u heerlijk kunt badderen. Deze bronnen liggen niet ver van uw hotel. U betaalt in elk dorp een kleine donatie.

Overnachting in Manulalu Bed & Breakfast, 2*, inclusief ontbijt

Dag 8 – Bajawa – Ruteng

In de ochtend vertrek u vanuit Bajawa in westelijke richting. U rijdt eerst via de kust (bekend om de rijen lontara palmbomen die zijn geplant door bewoners van het eiland Sawu) en slaat het binnenland in. Wanneer u dichterbij Ruteng komt passeert u vervolgens bosachtige gebieden en prachtige rijstterrassen. Onderweg kunt u een stop maken bij het kleine Rannamese meer.

U kunt vandaag tevens een bezoek brengen aan Belaraghi:
Zestien prachtige en zeer traditionele dorpen liggen in een open vlakte omsloten door een bos. De inwoners van het dorp hebben elke moderne aanpassingen aan de huizen afgehouden. Geen zinken daken of stenen muren, maar alles gemaakt van natuurlijke materialen zoals de huizen door de voorouders gebouwd werden. U wordt hier warm ontvangen met een traditionele ceremonie ti’ika ebu nusa, wat het geven van eten aan de voorouders betekent, een bijzonder interessant fluitconcert en vervolgens nuttigt u er een lekkere lunch. Na het bezoek aan Belaraghi zet u uw tocht voort naar Ruteng.

Ruteng is het centrum van het Manggarai volk die een groot deel van West-Flores bewonen. De sarongs die hier gemaakt worden zijn duidelijk anders dan die in andere berggebieden geweefd worden. Op de markt in Ruteng worden de doeken verkocht.

Overnachting Spring Hill Bungalow, 2,5*, inclusief ontbijt

Dag 9 – Ruteng – Labuan Bajo

U rijdt deze ochtend eerst met auto, chauffeur en een lokale gids naar het startpunt van een prachtige wandeling langs indrukwekkende rijstterrassen en kleine dorpjes. De wandeling duurt ongeveer 2 à 3 uur en eindigt met koffie of thee en wat snacks in een lokaal huis. Na afloop bezoekt u vervolgens met uw gids de lokale markt in Ruteng waar u onder andere typische textiel van de Manggarai kunt vinden. De Manggarai maken geen ikat weefsels, maar weven het patroon erin.

Vanaf Ruteng rijdt u vervolgens in zo’n 4 à 5 uur (zonder stops) door naar Labuan Bajo en stopt onderweg in Cacar om naar de zogenaamde spinnenwebrijstvelden te kijken. Vervolgens rijdt u via een bergachtige route naar het relaxte Labuan Bajo waar u de nacht doorbrengt in een prettig hotel.

Labuan Bajo is een gezellig vissersplaatsje, gelegen op het westelijke puntje van Flores. Er zijn een aantal prima restaurants, leuke souvenirwinkels en mooie stranden. Het is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Komodo Nationaal Park. De onderwaterwereld in deze omgeving is schitterend met kans op het zien van o.a. mantaroggen, scholen barracuda’s, walvissen, haaien, dolfijnen, pygmee zeepaardjes en schildpadden. Er zijn goede duikscholen te vinden die u naar de vele prachtige duiklocaties kunnen brengen.

Overnachting in Golo Hilltop Hotel, 2*, inclusief ontbijt

Dag 10 – Labuan Bajo – Komodo

In de ochtend wordt u naar de haven gebracht. Hier stapt u vervolgens aan boord van de boot. De route die u vandaag en morgen volgt is enigszins afhankelijk van stromingen en getijden. U gaat op zoek naar de machtige Komodovaraan! Onderweg is er ook voldoende gelegenheid om te snorkelen.

Volgens het standaardprogramma vaart u eerst naar het eiland Komodo waar u een wandeling maakt, vervolgens vaart u naar het eiland Rinca waar u overnacht in een beschermde baai. Op Komodo wandelt u door een droog en laag bos. U ziet en hoort hier vaak gekko’s en kaketoes. Jaren geleden werden de komodovaranen hier gevoerd maar aangezien hierdoor de sterkere mannetjes werden bevoordeeld is men hier mee gestopt. De dieren blijven echter wel terugkomen naar deze plek. Het doel van de wandelingen die u gaat maken is om de komodovaraan te zien. Deze grootste levende hagedis leeft op de 3 eilanden Rinca, Padar en Komodo en op enkele delen van West-Flores. De lengte van het dier kan oplopen tot wel 3 meter met een gewicht van maximaal 90 kilo.

U overnacht deze avond aan boord van een eenvoudige boot waarbij u op het dek slaapt. Een dun matras wordt ‘s avonds op het dek geplaatst. Overdag worden de matrassen opgeborgen en is er plaats op het dek voor een tafel en stoelen. Er is een westers zittoilet die u handmatig doorspoelt. Hier heeft u ook de mogelijkheid om u te wassen met een mandi-bak (emmertje water over u heen spoelen).

De bemanning aan boord spreekt weinig Engels maar is uitstekend op de hoogte van stops en locaties. Ze zullen voor u koken gedurende de tocht. De rangers tijdens de wandelingen op Komodo en Rinca betaalt u zelf ter plaatse. Snorkeluitrusting is niet inbegrepen, deze kunt u in Labuan Bajo huren.

Overnachting aan boord van een eenvoudige boot, 1*, inclusief lunch en diner

Dag 11 – Komodo – Sumbawa, Bima

U maakt vandaag eerst een mooie ochtendwandeling en geniet onderweg van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van het eiland Rinca. Ook op dit eiland komt de Komodovaraan voor. Rinca wordt echter minder bezocht dan Komodo eiland.

Daarna verder naar Sape, gelegen op het meest oostelijke deel van Sumbawa. Na aankomst in de haven van Sape wordt u vervolgens opgehaald en naar uw hotel in Bima gebracht.

Sumbawa is een dor, kaal en leeg eiland. De geschiedenis van Sumbawa wordt beheerst door twee sultanaten waarvan de overblijfselen nog terug te vinden zijn in de vorm van Kratons (paleizen) van de Sultans. De weg van oost naar west op Sumbawa is goed. De zijwegen leiden naar ongerepte plaatsen met zeer traditionele bevolking. In het midden van het eiland ligt de vulkaan Tambora. De valleien zijn er vruchtbaar door lavagrond. U bezoekt er dorpjes waar nog nauwelijks toeristen zijn geweest, dit maakt het eiland nu juist interessant! Grote kans dat ú op Sumbawa de bezienswaardigheid en het middelpunt van de belangstelling bent voor de lokale bevolking. U ontdekt hier hoe de Indonesiërs echt leven. De stranden op het eiland zijn verlaten en parelwit. Onder surfers is het eiland bekender, vanwege een aantal goede surfspots.

Bima is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de traditionele stammen van Sumbawa. Het is een islamitisch havenplaatsje waar het bedrijvig kan zijn. U treft er het Sultanspaleis.

Overnachting in Mutmainah Hotel, 1,5*, inclusief ontbijt

Dag 12 – Bima – Donggo – Huu

Ontbijt in het hotel. Voor vertrek naar Huu brengt u eerst een bezoek aan het paleis van de sultan van Bima. Daarna verder. De prachtige tocht naar Huu voert vervolgens deels door savanne, tropische regenwouden en pittoreske baaien. Buiten Bima maakt u een stop bij de zoutbekkens waar van juni t/m september wekelijks geoogst wordt. Vanaf Bajo wandelt u daarna in zo’n 2 uur naar het traditionele dorp Donggo. Hier treft u nog vele oude adat-woningen van hout of bamboe op palen. De daken zijn bijna allemaal vervangen door gras en dus niet meer als van oudsher van gras. Daarentegen is het nog steeds een pittoresk dorp. Vervolgens loopt u weer in zo’n 2 uur terug naar Bajo.

Daarna verder, in zo’n 2 uur naar Dompu waar u kunt lunchen en een bezoekje kunt brengen aan de lokale markt. Vervolgens nog een uurtje verder rijden naar Huu, aan de zuidkust van het eiland.

Langs het mooie, lange strand van Huu liggen enkele simpele hotelletjes. Het plaatsje is met name bekend onder surfers. Ga vanmiddag en morgen lekker aan het strand of bij het zwembad liggen. In de ochtend bij eb ziet u de lokale bevolking struinen op zoek naar o.a. schaaldieren.

Overnachting in Aman Gati Hotel, 3*, inclusief ontbijt

Dag 13 – Huu

Deze dag is ter vrije besteding. Geniet van zon, zee en strand.

Overnachting in Aman Gati Hotel, 3*, inclusief ontbijt

Dag 14 – Huu – Sumbawa Besar

U rijdt deze ochtend eerst weer terug naar Dompu. Vervolgens langs de kustweg naar Sumbawa Besar. Geniet van prachtige vergezichten onderweg. Maak een stop bij een garnalenkwekerij. Neem lunch mee vanuit uw hotel, want onderweg zijn er geen restaurantjes te vinden.

Sumbawa Besar is de hoofdstad van het eiland Sumbawa. In deze stad brengt u een bezoek aan het oude, teakhouten, Sultanspaleis.

Overnachting in Kencana Beach Hotel, 1*, inclusief ontbijt

Dag 15 – Sumbawa Besar

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt vandaag ten eerste een ritje maken in het lokale vervoermiddel: paard en dokar (wagen). Bezoek vervolgens tevens het nabijgelegen traditionele dorpje Pamulung. Eventueel kan er vandaag tegen betaling een karbouwenrace voor u georganiseerd worden (geef vooraf aan als u hierin geïnteresseerd bent). Of maakt u vandaag optioneel een (snorkel)tripje naar Moyo eiland. In dit natuurreservaat leven talloze vogelsoorten, herten en wilde zwijnen. Het eiland is omgeven door prachtige koraalriffen.

 Overnachting in Pantai Kencana Hotel, 1*, inclusief ontbijt

Dag 16 – Sumbawa Besar – Lombok

Ontbijt in het hotel. Daarna vertrek naar de haven van Poto Tano. Hier steekt u vervolgens per veerboot over naar Lombok, waar u tot slot nog een aantal dagen kunt gaan uitrusten en bijkomen van de rondreis aan een van de mooie stranden of waar u nog een mooie Lombok rondreis kunt doen. Einde van een droomreis…

Prijsindicatie

De prijs voor deze reis is op aanvraag.

Inbegrepen: alle overnachtingen, vermelde maaltijden, auto met chauffeur op Flores & Sumbawa (chauffeurs spreken basis Engels, maar kennen de routes en bezienswaardigheden), vermelde Engels sprekende gidsen (alleen tijdens excursies), 2-daagse tocht per Komodo-boot

Niet inbegrepen: vliegtickets, entreegelden/permits/donaties bezienswaardigheden, optionele activiteiten, gebruik van gidsen en auto’s op vrij te besteden dag(del)en, eventuele camera/video fees, snorkelbenodigdheden, fooien, persoonlijke uitgaven, overige maaltijden

Let op: de hierboven genoemde prijs is een vanaf-prijs. Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen waarmee u reist, kan het tarief voor vervoer en verblijf soms lager of hoger uitvallen.

Vraag hier deze rondreis aan en ontvang de juiste reissom voor uw reisperiode en reisgezelschap!

Kelimutu-vulkaan - individuele rondreis Flores, Komodo & Sumbawa - Puur Azië
Traditionele dorjes Luba en Bena - individuele rondreis Flores, Komodo & Sumba - Puur Azië